«Μπορεί ξαφνικά να δούμε τον κύκλο των κατηγορουμένων να διευρύνεται και σε πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Αλέξης Κούγιας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Άλκη Καμπανού.

Αναφορικά με τη διακοπή της δίκης της Ελένης Τουπαλούδη, ο ποινικολόγος είπε: «Οι αντιδράσεις των γονέων, εγώ επειδή ζω στα δικαστήρια μέσα και ζω σε αυτή τη διαδικασία των ορκωτών κοντά 50 χρόνια, όταν κάποιος πάει στην κηδεία του παιδιού του ό,τι και να πει, ό,τι και να κάνει είναι δικαιολογημένος».

«Δεν υπήρχε αναβολή, συνέβη το εξής ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Ρόδιος, είχε δικηγόρο, είχε ένα δικηγόρο ο οποίος έκανε και μια ευπρεπέστατη παρουσίαση στο δικαστήριο προβάλλοντας και νομικούς ισχυρισμούς που πραγματικά ήταν και καλοί, η πλευρά του αλβανικής καταγωγής αλλά ελληνόπουλο κι αυτό, και μάλιστα στη διάρκεια της δίκης η οικογένεια του αλβανικής καταγωγής ήταν πολύ πιο ευπρεπής και μάλιστα έχει και μια υπέροχη αδελφή με σπουδές σε πανεπιστήμιο η οποία πραγματικά εντυπωσίασε, η πλευρά αυτή επέλεξε ο κατηγορούμενος να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έστειλε αντί αυτού ένα δικηγόρο, που έχει δικαίωμα σε αυτό το στάδιο μπορεί να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο αλλά το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του και θα τη διατάξει, είναι υποχρεωμένος να έρθει. Η διαφορά είναι ότι ο δικηγόρος αυτός εμφάνισε μια εξουσιοδότηση η οποία είχε υπογραφεί την Παρασκευή άρα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο και πιθανώς είναι και αλήθεια, ότι μόλις ανέλαβε την υπεράσπιση, ότι δεν έχει καν αντίγραφα της δικογραφία και ζήτησε αναβολή. Για να αναβληθεί μια υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο θα μπορούσαμε να έχουμε μια αναβολή περά του έτους. Τα ζητήματα είναι πολύ επιβαρυμένα λόγο του covid και των αναβολών και υπάρχουν παράγραφες, υπάρχουν συμπληρώσεις 18μήνων, υπάρχουν διάφορα προβλήματα», συνέχισε ο δικηγόρος.

«Δυο χρόνια δεν κάναμε δικαστήρια ουσιαστικά. Κι όμως εμείς αντιλέξαμε σαν εκπρόσωπος της οικογενείας Τοπαλούδη και η κυρία Εισαγγελέας αντέλεξε, και το δικαστήριο τελικά πήρε απόφαση να διακόψει τη δίκη. Έγινε επιλογή των ένορκων γιατί να γίνει διακοπή κι όχι αναβολή γιατί την αναβολή την δίνουν μόνο τους οι τακτικοί δικαστές, την διακοπή πρέπει να την αποφασίσει το σύνολο των δικαστών και η πλειοψηφία των ενόρκων, έχει σημασία και κάνω αυτή την παρένθεσηγιατί στον πρώτο βαθμό ο ελληνικής καταγωγής έφερε διάφορα χαρτιά από ψυχίατρους και μάλιστα γίνεται και μια διεξαγωγή μιας προανακρίσεως για ένα ψυχίατρο της Ρόδου ότι έδωσε ψευδή βεβαίωση, ότι είναι ψυχικά πάσχον για να τύχει της δυνατότητος μικρότερης ποινής. Γιατί αν είσαι ακαταλόγιστος δεν καταδικάζεσαι καθόλου, αν είσαι μειωμένου καταλογισμού το ανώτερο της ποινής είναι 15 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σήμερα όμως είδαμε μια αλλαγή τεράστια που δεν γνωρίζω αν την κατάλαβαν και οι ίδιοι, ο συνάδελφος που εκπροσωπεί τον ελληνικής καταγωγής, τον Ρόδιο, είπε ότι το δικαίωμα της εξαιρέσεως των ένορκων το έχει μόνο ο κατηγορούμενος, έχει μόνο ο Εισαγγελέας να εξαιρέσει ενόρκους, θα το ασκήσει μόνος του ο κατηγορούμενος. Είδαμε το πρωτοφανές, δεν το έχω δει ποτέ, σε δίκη ανθρωποκτονίας το δικαίωμα εξαιρέσεως των ενόρκων να το ασκεί μόνος του ο κατηγορούμενος, κάτι που ουσιαστικά και νομικά οδηγεί σε κατάρρευση στο βασικό ισχυρισμό τους τον πρώτο βαθμό ότι δεν έχει σώας τα φρενός, έχει μειωμένο καταλογισμό. Αυτόν τον ισχυρισμό όμως δεν μπορεί να τον στηρίξει πλέον. Ουσιαστικά δεν γνωρίζω αν το κατάλαβε ο ίδιος κι ο δικηγόρος του, με αυτή την επιλογή οδήγησε σε κατάρρευση ένα βασικό νομικό ισχυρισμό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Άλκη, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Συνελήφθη ο 12ος, ο «μεγάλος». Δεν γνωρίζουμε τι θα πει. Σημασία έχει ότι συνελήφθη και να σας πω κατι, το πόσοι θα είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή να κρατήσετε μικρό καλάθι γιατί μπορεί να διευρυνθεί ο κύκλος των κατηγορουμένων. Όταν θα αναδειχθούν τα στοιχεία της έρευνας του DNA που βρέθηκε σε διάφορα αντικείμενα που βρεθήκαν στη γιάφκα, όταν έχουμε τις απαντήσεις από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, όταν έχουμε τις απαντήσεις από τα αποτυπώματα μπορεί ξαφνικά να δούμε τον κύκλο των κατηγορουμένων να διευρύνεται και σε πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας».