Προβλήματα φαίνεται ότι θα έχει η Ε.Ε. με την έγκαιρη και επαρκή προμήθεια των κρατών – μελών της σε διδοσικά και πρωτεϊνικά εμβόλια της φαρμακευτικής εταιρείας NOVAVAX.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της επίσημης εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, ότι η χώρα μας δεν θα λάβει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου τις πρώτες 168.000 δόσεις του εμβολίου της NOVAVAX, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικώς και είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε, πάντως, ότι η παράδοση των πρώτων δόσεων του εμβολίου της NOVAVAX θα πραγματοποιηθεί μέσα στη ερχόμενη εβδομάδα και θα αφορά, πράγματι, 168.000 δόσεις.

Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον δύο χώρες της Ε.Ε. έχουν πάει ήδη πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους, όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της NOVAVAX, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της NOVAVAX στη χώρα δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από τις αρχές του ερχομένου Μαρτίου...

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία NOVAVAX αδυνατεί προς το παρόν να ανταποκριθεί στα συμπεφωνημένα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη παράδοση περίπου 2 δισ. δόσεων του εμβολίου σε όλον τον κόσμο, για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με την παραγωγική ικανότητα των γραμμών παραγωγής της εταιρείας.