Λίγες μέρες μετά την πρόκληση των Τούρκων στην Παναγία Σουμελά και το πάρτι με τον dj, το ιστορικό μνημείο της χριστιανοσύνης αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι πολύ κόσμο, καθώς οι Τούρκοι φέρονται να έχουν παραχωρήσει τον χώρο για γυρίσματα ταινίας.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο της Τραπεζούντας, εταιρεία ετοιμάζει τα γυρίσματα της ταινίας «Σπιράλ», κάποια από τα οποία θα γίνουν μέσα στην Παναγία Σουμελά.

Τα γυρίσματα θα γίνουν 23-26 Φεβρουαρίου και όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες άδειες.

Η μόνη που εκκρεμεί είναι εκείνη από τη Νομαρχία της Τραπεζούντας, η οποία είναι τυπική και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο να μετατραπεί η Παναγία Σουμελά σε στούντιο του Χόλιγουντ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι.


Οργή για το βίντεο κλιπ με τον dj

Υπενθυμίζεται ότι το βίντεο κλιπ με τον dj προκάλεσε την οργή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, Mehmet Nuri Ersoy, κάνοντας λόγο για προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».