Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου, αλλά και οι αφανείς ήρωες – υγειονομικούς και διασώστες του ΕΚΑΒ τιμήθηκαν σήμερα το απόγευμα, παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια ειδικής τελετής Μνήμης για την «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη», που οργανώθηκε και τελέστηκε πριν από λίγη ώρα, στην έδρα του ΕΚΑΒ στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι θεσμοθετημένη στις 14 Ιανουαρίου και κάθε χρόνο αποτελεί μια ημέρα μνήμης και συγκινήσεως, καθώς στις 14 Ιανουαρίου 2001 συνέβη η πρώτη πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στα ανοικτά του Σουνίου. Σε ετήσια βάση η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι ημέρα Μνήμης και Σεβασμού προς τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι απώλεσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους προς τον Συνάνθρωπο και την Πατρίδα.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους υγειονομικούς (γιατρούς/νοσηλευτές) και τους διασώστες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ στη συνέχεια επιθεώρησε ένα από τα δύο ελικόπτερα και αεροσκάφη αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που εκτελούν αποστολές αεροδιακομιδών (MEDEVAC), μέρα και νύχτα και βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα, που αποτελούν δωρεές του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Τα δύο ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑΒ, που έχει και τον επιχειρησιακό έλεγχο αυτών, τα πετά και τα συντηρεί όμως το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ανήκοντας στη δύναμη του Σμήνους ΕΚΑΒ της ιστορικής 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ).

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του (Σ.Σ.: Παρατίθεται σε άλλη είδηση της ιστοσελίδος μας) ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού για την προσφορά του, ενώ συνομίλησε με τα πληρώματα των διασωστών που βρίσκονται κάθε μέρα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, με αεροσκάφη, ελικόπτερα, ασθενοφόρα και μοτοσυκλέτες και μίλησε με λόγια ευγνωμοσύνης μέσω ασυρμάτου από ασθενοφόρο – συντονιστικό κέντρο σε όλα τα πληρώματα των ασθενοφόρων στη χώρα.

«Καλησπέρα σας. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εκδήλωση, τιμώντας την ημέρα του Διασώστη. Θέλω να σας πω από καρδιάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ειδικά τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Έχετε προτάξει πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σας είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξη της πολιτείας, η οποία εκδηλώνεται και έμπρακτα αφενός με τη βελτίωση του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ συνολικά, αλλά αφετέρου και με τη στήριξη των διασωστών μας και υλικά αλλά και με όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση. Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για ό,τι κάνετε. Καλό απόγευμα, καλή δύναμη», τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας, μέσω ασυρμάτου, στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

4Χωρις_τιτλο
5Χωρις_τιτλο
2Χωρις_τιτλο
5514241

«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων του ΕΚΑΒ που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, των ανθρώπων αυτών που με το παράδειγμά τους έδειξαν τι σημαίνει αυταπάρνηση, ευσυνειδησία και ήθος» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας: «Το ΕΚΑΒ στηρίζει την πολιτεία και τους πολίτες, προσφέροντας σωτήρια υπηρεσία και παρέμβαση, βοήθεια στους ανθρώπους την ώρα που το χρειάζονται περισσότερο, όταν είναι άρρωστοι, τραυματίες, όταν είναι σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε: «Η σημερινή παρουσία όλων εδώ στο χώρο που εδρεύουν οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ αντικατοπτρίζει την έκφραση σεβασμού και τιμής στους διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς του ΕΚΑΒ οι οποίοι δεν δίστασαν την ώρα του καθήκοντος να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο και τελικά να τις χάσουν προκειμένου να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση από την κυρία Γκάγκα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι την παραλαμβάνει εκ μέρους όλων των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκτός των άλλων καθημερινών αποστολών τους φέρουν εις πέρας και αποστολές αεροδιακομιδών, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ και της βοήθειας αυτών προς τους συνανθρώπους μας, ευχόμενος όπως οι νεκροί του ΕΚΑΒ να είναι οι τελευταίοι που πέφτουν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και να έχουν όλοι ασφαλείς πτήσεις και προσγειώσεις.

Τιμητικό ευχαριστήριο αναμνηστικό απένειμε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε τιμητικά βραβεία στους διασώστες ως εξής:

Στον Διευθυντή του παραρτήματος ΕΚΑΒ Λαμίας, Θεμιστοκλή Λιάσκο, που είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία και τον υπεύθυνο του τομέα ΕΚΑΒ Ιστιαίας, Απόστολο Κομποθανάση, ο οποίος εκπροσώπησε τους διασώστες του ΕΚΑΒ Ιστιαίας που πρωταγωνίστησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021.

Τους διασώστες Γιάννη Χούσο και Κώστα Κωστανάσιο για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν ως μέλη της Ιπτάμενης Ομάδας των Διασωστών και Ιατρών του ΕΚΑΒ κατά τη διάσωση ανήλικων παιδιών σε τροχαίο ατύχημα στην Άνδρο τον Ιούλιο του 2021.

Τη γιατρό Αναστασία Ζυγούρα, ως Επικεφαλής Συντονίστρια της Ομάδος Διαχειρίσεως Κρίσεων του ΕΚΑΒ για το ήθος και την επαγγελματική ευσυνειδησία των μελών της κατά την διαχείριση της πανδημίας.

Τον ιατρό Σπύρος Δημητρόπουλος, του οποίου το βραβείο παρέλαβε η κόρη του.

Τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας και διασώστη Γιώργο Μαθιόπουλο και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Χρήστο Αγγελίδη, ως εκπροσώπου του προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Στην τελετή, εκτός των προαναφερθέντων, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος Β’, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί όλων των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Διοικητικός Διευθυντής του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» Πάνος Παπούλιας, ο Πρόεδρος του

«Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε και αυτός για την προσφορά των εθελοντών του Συλλόγου και άλλοι.