Η πανδημία του κοροναϊού τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξε την καθημερινότητά μας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μία επιστροφή στην κανονικότητα. 

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι χαλαρώνουν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. 

Ωστόσο, η Ελλάδα δε βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη φάση, όμως, δείχνει ότι αρχίζει να ευθυγραμμίζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων στα γήπεδα, τη διασκέδαση, τις σχολικές εκδρομές και την τηλεργασία.

Για την ώρα τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται διστακτικοί στην πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων που συνεχίζουν να ισχύουν, παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.

Το πιθανότερο σενάριο

Η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πλέον ορατή, καθώς οι σκληροί δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση, έστω με αργό ρυθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί σταδιακή η άρση όλων των μέτρων, όπως γίνεται και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η κανονικότητα σε όλους τους χώρους και δεν αποκλείεται στις αρχές Μαρτίου να μην ισχύει κανένας περιορισμός, με μοναδική εξαίρεση τη χρήση μάσκας.

Με την άρση, ωστόσο, των περιορισμών που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα στην διασκέδαση, εκτιμάται ότι θα έρθει και η η απαραίτητη εκτόνωση από την πλευρά των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν κυβέρνηση και ειδικοί, όταν θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί, δεν θα ισχύσει το ίδιο και για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα συνεχίζουν να τρώνε «πόρτα» σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Αντίστροφη μέτρηση για την χρήση μάσκας

Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό, εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό.

Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.

Προς ένα κανονικό Πάσχα

Εάν δεν αλλάξει κάτι και ο προγραμματισμός ισχύσει όπως περιγράφηκε παραπάνω, όπως αναφέρει η «Κ», είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει από τα μέσα Μαρτίου να ανεβάσει στροφές έχοντας μια πλήρη και ανοιχτή οικονομία σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν και αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη στον τομέα της πανδημίας, θα πάμε προς ένα κανονικά Πάσχα.