Συγκλονίζουν οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης δυο εγκλωβισμένων οδηγών από το πλοίο που τυλίχτηκε στις φλόγες ανοιχτά της Κέρκυρας, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους επιβάτες. 

Μετά από μεγάλη επιχείρηση οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβηκαν από το Super Puma με σκοινί στο κατάστρωμα του πλοίο προκειμένου να βρουν τους δύο εγκλωβισμένους. Οι δύο διασωθέντες έμειναν για λίγη ώρα στο κατάστρωμα προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, απομακρύνθηκαν από το πλοίο.

Ελικόπτερο παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο. Οι δύο άνδρες που απεγκλωβίστηκαν μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απ’ όπου θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Oι δύο άνδρες φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ διασωληνώθηκε ο ένας από τους δύο διασωθέντες του Euroferry Olympia. Πρόκειται για τον 65χρονο Βούλγαρο οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Μέσω κινητού τηλεφώνου επικοινωνούσαν με τις αρχές, ώστε να μπορέσουν να κατευθυνθούν σε ανοιχτό κατάστρωμα και να τους παραλάβει ελικόπτερο. «Τα πάντα γύρω μας καίγονταν», είπαν οι δύο άνδρες που διασώθηκαν.

Στο μεταξύ άλλα 11 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ανάμεσά τους είναι και τρεις Έλληνες. Η φωτιά ξεκίνησε από το κατάστρωμα 3 του πλοίου τα ξημερώματα της Παρασκευής, γρήγορα πήρε διαστάσεις και διατάχθηκε η εκκένωση του Euroferry Olympia.

Το πρωί θα συνεχιστούν οι έρευνες

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επαναληφθούν από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.