Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, αφού οι καθημερινές μολύνσεις κινούνται πλέον σε αριθμούς γύρω στις 20.000, τη στιγμή που σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε κάτω από 10.000 κρούσματα, και συγκεκριμένα 9.596 μολύνσεις.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 54 ημέρες που η χώρα μας ανακοινώνει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η τελευταία φορά ήταν στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 όταν είχαν ανακοινωθεί 9.284 νέες μολύνσεις. Ένας από τους λόγους του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων είναι ότι σήμερα Κυριακή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν χθες, Σάββατο, όπου τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο μήνες με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει τάση αποκλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες τονίζουν σε κάθε τόνο, ότι μπορεί τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται μια αποκλιμάκωση, ωστόσο θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία.

«Λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κοροναϊό»

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων και την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Σχολιάζοντας την άρση των μέτρων, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «είναι λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κοροναϊό. Θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον κοροναϊό. Η πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχει αυτό το στέλεχος έχει δείξει ότι τα γενικευμένα lockdown είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά. Πριν αρθούν τα μέτρα, ουσιαστικά είχαν αρθεί στην πράξη. Υπήρχε νυχτερινή διασκέδαση και μαγαζιά στα οποία οι άνθρωποι ήταν όρθιοι. Τώρα απλά θα γίνεται και επίσημα».

«Θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια όταν είμαστε με πολλούς άλλους να φοράμε μάσκα. Για τα γήπεδα το ότι αυξήθηκε στο 50% η χωρητικότητα μου κάνει εντύπωση. Επηρεάζει ένα ή δύο ματς το χρόνο. Στον προηγούμενο κανόνα που έλεγε ότι μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, τότε η χωρητικότητα θα μπορούσε να πάει στο 100%. Αλλά δεν τηρείται πάντα ο νόμος και μπαίνουν και άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Οπότε ένα μέτρο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι θα είχε αν εφαρμοζόταν σωστά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «θα κάνουμε καλό Πάσχα. Έχουμε πάνω από ένα εκατ. μολύνσεις από την αρχή του χρόνου και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που είμαστε κάπου στο μέσο της Ευρώπης. Αν συνεχίσουμε έτσι, και με 15.000 – 20.000 κρούσματα τη μέρα, μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μεγάλα ποσοστά ανοσίας».

Νέα άρση μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Σάββατο, τα μέτρα για τους εμβολιασμένους χαλάρωσαν σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα. Χαλάρωση των μέτρων ανακοινώθηκε ακόμα σχετικά με τις σχολικές εκδρομές, αλλά και την εργασία. Να τονίσουμε ότι η είσοδος σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους – με πιστοποιητικό σε ισχύ – αλλά και σε όσους έχουν ακόμη πιστοποιητικό νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους δεν άλλαξε κάτι.