Από τα µέσα του ερχόµενου Μαρτίου θα έχουµε ήδη απαλλαγεί ακόµα και από την υποχρεωτική χρήση της µάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον είµαστε πλήρως εµβολιασµένοι, και, έτσι, αναµένεται να απολαύσουµε φέτος, έπειτα από χρόνια, ένα «καλό Πάσχα στο χωριό», καθώς όλοι οι «σκληροί» επιδηµιολογικοί δείκτες «βλέπουν» τις τιµές τους να αποκλιµακώνονται σταθερά στη χώρα µας, εν αναµονή της µεγάλης αποκλιµάκωσης και στον δείκτη των ανθρώπινων απωλειών.

Μέχρι το τέλος του ερχόµενου Μαρτίου θα έχουν αρθεί σταδιακά όλοι οι περιορισµοί για τους πλήρως εµβολιασµένους θεατές στα γήπεδα, µε την πληρότητά τους να φτάνει και πάλι στο 100%, ενώ στο αµέσως προσεχές χρονικό διάστηµα η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας θα ασχοληθεί κυρίως µε τα τεχνικά θέµατα, τα οποία αφορούν την επαναφορά στην κανονικότητα για τη λειτουργία των χώρων εργασίας, του λιανεµπορίου, των µετακινήσεων και των ταξιδιών, προκειµένου να αποµείνουν στο τέλος του Μαρτίου µόνον οι περιορισµοί για τους ανεµβολίαστους συµπολίτες µας.

Έτσι, µε τη θετική εισήγηση των µελών της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε την Τετάρτη την επανεκκίνηση των ηµερήσιων σχολικών εκδροµών, από σήµερα, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, η πραγµατοποίηση των οποίων είχε απαγορευθεί από τις αρχές του Ιανουαρίου 2022.

Βέβαια, οι σχολικές εκδροµές που περιλαµβάνουν διανυκτέρευση θα επανεκκινήσουν από την Τρίτη 1η Μαρτίου. Επίσης, τα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν και ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται στο 50% επί της χωρητικότητας του κάθε γηπέδου η παρουσία θεατών στις κερκίδες, έναντι του 10% που ίσχυε µέχρι τώρα.

Τέλος, επίσης µε εισήγηση της επιτροπής, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι αίρεται η απαγόρευση όρθιων θαµώνων στα καταστήµατα εστίασης και διασκέδασης, ενώ και το ποσοστό της τηλεργασίας επανακαθορίζεται από σήµερα στο 20%.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Τουρισµού, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Πέµπτη ότι, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων για το θέµα των συνεδρίων, αίρονται τα όρια στη συµµετοχή συνέδρων, επιτρέπεται πλέον η διανοµή έντυπου και συνεδριακού υλικού και καθίσταται στο εξής προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό το live streaming των συνεδρίων.

Υπογραµµίζεται ότι και η νέα άρση µέτρων αφορά αποκλειστικά και µόνον τους πλήρως εµβολιασµένους πολίτες της χώρας µας.


ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ

Όσον αφορά τα «σκληρά» επιδηµιολογικά δεδοµένα, σύµφωνα µε τον ΕΟ∆Υ, καταγράφηκαν 203 λιγότεροι διασωληνωµένοι στις ΜΕΘ την Τετάρτη 16/02, σε σχέση µε την 20ή Ιανουαρίου, ηµέρα κατά την οποία οι διασωληνωµένοι ήταν 688. Την Τετάρτη η χώρα µας «µετρούσε» 485.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 19/02/2022