Όσο ο καιρός περνάει τόσο αυξάνεται η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας. Γιατί από ό,τι φαίνεται κανείς δεν ξέρει ακριβώς το μέγεθος της αμύθητης περιουσίας του εκλιπόντος δημοσιογράφου, αφού μέρα με τη μέρα όλο και νέα ακίνητα προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο. Ένας πραγματικός θησαυρός που ούτε οι κληρονόμοι του ξέρουν την έκτασή του, γι’ αυτό και γνωστή αμερικάνική εταιρεία (κατόπιν εντολής του ενός κληρονόμου) έχει αναλάβει να «ξετρυπώσει» ακίνητα και καταθέσεις ανά τον κόσμο.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα των κληρονόμων, ότι δηλαδή (τουλάχιστον προς το παρόν) μόνο να κοιτάζουν μπορούν την τεράστια περιούσια, αφού έχουν χωριστεί και σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία η χήρα Μαρία Καρρά και ο πρώτος του γιος, Γιάννης Τράγκας, και από την άλλη ο μικρός γιος Φρέντυ Τράγκας. Κι ενώ προσπαθούσαν η χήρα και τα δύο παιδιά να βρουν μια άκρη για τη μοιρασιά -τι θα πάρει ποιος και με βάση το Δίκαιο ποιας χώρας θα γίνει αυτό- προέκυψε και τέταρτος δικαιούχος, που απ’ ό,τι φαίνεται διεκδικεί τα περισσότερα και έχει μάλιστα προτεραιότητα. Είναι ο σύνδικος, που διεκδικεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είτε για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου είτε για λογαριασμό προμηθευτών που έμειναν απλήρωτοι μετά την πτώχευση των εταιρειών του Γιώργου Τράγκα. Το όλο θέμα εξηγεί αναλυτικά η στήλη «Πράκτωρ» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που κυκλοφόρησε το Σάββατο και γράφει:

«Σας έχω νεότερα από το πεδίο της κληρονομιάς του Τράγκα. Όπως μαθαίνω, ακατάπαυστα συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των κληρονόμων του “θείου” για το μοίρασμα της περιουσίας του εκλιπόντος δημοσιογράφου, που περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και δεκάδες εκατομμύρια σε εταιρείες της αλλοδαπής. Από τη μία η σύζυγός του Μαρία Καρρά και ο πρώτος γιος του Γιάννης Τράγκας και από την άλλη ο δεύτερος γιος του Φρέντυ Τράγκας.

Εκτός από την κληρονομητέα περιουσία, οι δύο πλευρές ερίζουν και για το εφαρμοστέο Δίκαιο με βάση το οποίο θα γίνει το μοίρασμα, δεδομένου ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο εξωτερικό. Στο τραπέζι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έπεσε πρόταση από την πλευρά των δύο κληρονόμων να υπάρξει μια ειδική γνωμοδότηση στην οποία θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, προκειμένου να συμφωνηθεί ποιο είναι το εφαρμοστέο Δίκαιο.

Και αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν στα δικαστήρια, να προκύψει εμπλοκή όχι ενός, αλλά τριών ή και περισσοτέρων εφαρμοστέων Δικαίων. Στην Ελλάδα το κληρονομικό Δίκαιο διέπεται από την ιθαγένεια. Άρα με δεδομένο ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε την ελληνική ιθαγένεια, μία εκ των δύο πλευρών θα μπορούσε να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο θα ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης και θα ζητούσε γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου για το ποιο δίκαιο θα εφαρμοστεί.

Με δεδομένο ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, θα υπήρχε σύγκρουση νόμων, καθώς η διαδικασία θα πάγωνε στα ξένα δικαστήρια και ειδικότερα στο Δίκαιο του Μονακό, όπου ο εκλιπών διατηρούσε περιουσία και εταιρείες. Σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο, καθώς στο παιχνίδι θα έμπαιναν και τα δικαστήρια των ΗΠΑ, όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Και αυτό διότι το εφαρμοστέο δίκαιο διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι εμφανίζονται ακίνητα σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Λας Βέγκας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα περισσότερο.

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλες οι πλευρές έχει να κάνει με το γεγονός ότι πριν το θάνατο του Γ. Τράγκα είχαν φτάσει καταγγελίες στην Οικονομική Εισαγγελία, αλλά και στην αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τις αρχές όμως να εκτιμούν ότι οι έρευνες θα ήταν δύσκολο να προχωρήσουν εφόσον εμπλέκονται και ξένα κράτη, που συνήθως δεν δίνουν τέτοιου είδους πληροφορίες. Με δεδομένο όμως ότι τα περιουσιακά στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ότι στο παιχνίδι μπαίνει πλέον και ο σύνδικος υπό πτώχευση εταιρείας, υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν από τις τράπεζες πληροφορίες για να προχωρήσει τελικά ο έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση άνθρωποι που γνωρίζουν καλά Διεθνές και Αλλοδαπό Δίκαιο τονίζουν ότι εάν μια ελληνική Αρχή και ιδιαίτερα η Αρχή για το ξέπλυμα ζητήσει έλεγχο θα υπάρχει εμπλοκή στην περίφημη λίστα World-Check της Thomson Reuters, που επί της ουσίας θα σημάνει και το πάγωμα οποιασδήποτε κίνησης σε οποιαδήποτε τράπεζα στο εξωτερικό για όλες τις εταιρείες που ανήκουν στον Γ. Τράγκα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 21 Φεβρουαρίου 2022