Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας ενώ εστίασε στα «όπλα» που υπάρχουν στην κοινωνία ώστε να νικήσει τον κοροναϊό.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «Ο ιός δεν έχει φύγει, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε με την κοινωνία έξω από τα σπίτια της με μέτρα και προσοχή, με μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, και καραντίνα για όσους είναι ασθενείς».

Εν συνεχεία, κατέστησε σαφές πως δεν συμφωνεί με τις κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε πως η καραντίνα θα αποτελεί παρελθόν για τους Βρετανούς, ακόμα και εάν νοσούν.

«Η κοινωνία, μη μπορώντας να αντέξει την επέλαση του ιού, τροποποιεί την κανονικότητά της προκειμένου να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή το σύνολο των εμβολιασμών, τη φυσική νόσηση, η οποία έδωσε ανοσιακό υπόστρωμα στον πληθυσμό και μπαίνουμε σε διαδικασία πολλών κρουσμάτων, αλλά λίγων νοσηλειών».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τον Φεβρουάριο σημειώθηκε πτώση 20% στους θανάτους και ο ίδιος ελπίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες το ποσοστό των θανάτων θα χαμηλώσει κι άλλο, με τον ίδιο να εκτιμάει πως αυτό θα συμβεί αργά, προς το τέλος της άνοιξης, εφόσον ο ιός δεν κάνει κάποια έκπληξη με νέο τροποποιημένο στέλεχος.

«Η νόσος θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως και άλλα νοσήματα όπως η γρίπη», δήλωσε.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως ο κοροναϊός θα καταλήξει σαν την εποχική γρίπη και πιθανότατα θα κάνουμε ένα εμβόλιο τον χρόνο, ενώ εάν σημειωθούν εξάρσεις τα μέτρα μπορεί να ενταθούν.

Τέλος, επισήμανε ότι μέχρι να μπούμε σε μία τέλεια κανονικότητα θα πρότεινε στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα να φορούν μάσκα, ιδιαίτερα σε μέρη με συνωστισμό.

Δείτε το σχετικό βίντεο