Στην ΕΡΤ μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για τις εξελίξεις της πανδημίας αλλά και τα νεότερα για τις άρσεις των περιορισμών.

«Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να πάψει να ισχύει από την Καθαρά Δευτέρα, που φέτος πέφτει στις 7 Μαρτίου», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε. «Φέτος το καλοκαίρι, με την Όμικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα. Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Όμικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για την άρση των περιορισμών είναι διαρκής και κινείται με αργούς ρυθμούς, προκειμένου η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με τον πιο ήπιο και ασφαλή τρόπο. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε νέα αξιολόγηση για το θέμα της κατάργησης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς, ωστόσο, να καταλήξουν σε απόφαση για άρση του μέτρου.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων εκφράζει την εκτίμηση ότι αφού περάσουν οι Απόκριες πρέπει να αρθεί το μέτρο της μάσκας, διότι με τον αναμενόμενο συνωστισμό που θα προκληθεί λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, στην συζήτηση που έλαβε χώρα την Τετάρτη λήφθηκαν υπ’όψιν πρωτόκολλα για τον τουρισμό και τα θέματα χωρητικότητας σε ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά μέσα, ενώ ενώ δόθηκε και η δυνατότητα στα ΚΑΠΗ να διοργανώνουν και πάλι εκδρομές αλλά με συμμετέχοντες μόνο εμβολιασμένους πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό, το κύριο θέμα στην ατζέντα της επιτροπής ήταν το κυβερνητικό αίτημα για κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό. Θυμίζουμε ότι από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική παντού, και σε όλους τους υπαίθριους χώρους. Πριν «σαρώσει» η μετάλλαξη Όμικρον, η χρήση της μάσκας σε υπαίθριους χώρους δεν ήταν υποχρεωτική για όσους περπατούσαν μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους.