Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Ανατόλι Κουτσίρκο, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του εστίασε στα κάτωθι:

Αναφορικά με την εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία

Δυστυχώς οι επαφές μου είναι πολύ κοντινές, το αεροπλάνο έπεσε δίπλα στο σπίτι των συγγενών μου χθες τη νύχτα. Είναι όλοι σοκαρισμένοι, όλοι είναι στα καταφύγια, στο μετρό. Έχουν πράγματι περικυκλώσει το Κίεβο τα τανκ. Κάποια ρώσικα τανκ είχαν ουκρανικές σημαίες πάνω και μπήκαν ως Ουκρανοί δηλαδή κάνανε την εισβολή με κοροϊδία. Το Κίεβο δεν έχει παραδοθεί ακόμα. O πρόεδρος Ζελένσκι ειναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι για να μιλήσει για τους όρους για να αποφύγει τα χειρότερα, τους θανάτους των Ουκρανών και των Ρώσων στρατιωτών. Οι απώλειες είναι τεράστιες και από τις δυο πλευρές.Αν γινόταν πριν από 300 χρόνια αυτός ο πόλεμος θα είχε μια λογική, το 2022 να έχεις τέτοιο πόλεμο αυτή είναι αγριότητα ενός δικτάτορα ο οποίος έχει χάσει τη λογική και έχει χάσει και το αίσθημα της πραγματικής ζωής.

Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ

Η Ευρώπη τα τελευταία 8 χρόνια μας έδινε το πράσινο φως, «ναι ελάτε, ψηφίστε τους σωστούς νόμους, κάντε τις αλλαγές στη χώρα σας» και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης μείναμε μόνοι μας. Για αυτό το λόγο γυρίσαμε το κεφάλι προς την Ευρώπη και δεν κάναμε διάλογο με τη Ρωσία. Για αυτό το λόγο το 2014 ξεκίνησε ο πόλεμος γιατί εμείς επιλέξαμε να είμαστε με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και όχι με το ρώσικο. Η Αμερική και η Ευρώπη δυστυχώς έχουν προκαλέσει τον πόλεμο αυτό, έχουν προκαλέσει με τις κινήσεις, με τα λόγια που μας λέγανε ότι «ναι υποστήριξη θα υπάρχει πάντα, θα είμαστε μαζί» και την ώρα που έγινε η εισβολή εμείς δεν έχουμε καμία υποστήριξη, είμαστε μόνοι και μπράβο στους στρατιώτες και τις δυνάμεις που δεν εγκαταλείψανε και είναι μέχρι το τέλος εκεί. Tο Κίεβο είναι ο στόχος και ο πρόεδρος το Νο1 θύμα που θα πέσει. Θέλουν να παραιτηθεί από τη θέση του και να βάλουν προσωρινά την κυβέρνηση τους η οποία θα κάνει τις εκλογές που πρέπει να κάνει με τους όρους που πρέπει και θα ετοιμαστεί η συνθήκη του Μινσκ Νο 3 με τις προϋποθέσεις που θέλει η Ρωσία. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο τότε η Δύση έχει χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.

Για τα θύματα του πολέμου

Επίσημα λένε ότι οι στρατιώτες είναι γύρω στα 300 άτομα, έχουν ξεπεράσει τα 1000 άτομα από την ουκρανική πλευρά από τη ρώσικη πλευρά δεν ξέρουμε πόσοι είναι και δεν ξέρουμε αν θα το μάθουμε ποτέ.

Αναλυτικά η συνέντευξή του