Σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό θα φέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ουσιαστικά αφαιρεί την δυνατότητα στην Ελλάδα να απευθυνθεί σε μία μεγάλη αγορά όπως αυτής της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά η Ρωσία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της Ελλάδας, σε τουριστικό επίπεδο. Παράλληλα η καλή εικόνα που υπήρχε στο κομμάτι των προκρατήσεων μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έχει ανατραπείκαι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί.

Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο δείκτης των προκρατήσεων κινούταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι είναι εφικτό η τουριστική κίνηση φέτος να υπερβεί – σε επίπεδο εσόδων -, ακόμη και αυτή του 2019, όπου αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ για την Ελλάδα.

Οι τουριστικοί παράγοντες για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί άμεσα και δεν θα αφήσει πίσω της μεγάλες πληγές, ωστόσο η απαγόρευση πτήσεων, αλλά και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα swift δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερους φόβους.

Σημειώνεται ότι για τη φετινή χρονιά υπήρχαν σοβαρές προσδοκίες, ότι θα έρθει στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός τουριστών από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα τα έσοδα από την Ρωσία ήταν 433 εκατ. το 2019 και πέρυσι ήταν στα 115 εκατ. 

Για φέτος οι προοπτικές ήταν ιδιαίτερα θετικές, αφού είχαν αυξηθεί οι προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδος και Ρωσίας ήταν πολύ καλύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, προβλεπόταν η πραγματοποίηση έως 24 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα, έως 31 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, έως 28 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς τη Ρόδο και έως 35 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί, δίνεται η δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν και νέους ελληνικούς προορισμούς στο πτητικό τους έργο – ανάλογα με τη ζήτηση -, όπως η Κως, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα, προς τους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 14 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Με βάση δε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς του εξωτερικού για τους Ρώσους, ενώ το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας μας για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.