λαγανα
Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα: Ακριβότερη κατά 15% φέτος η λαγάνα στη Θεσσαλονίκη

Οι αρτοποιοί δηλώνουν αδυναμία ν' απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Ακριβότερη θα είναι φέτος η πατροπαράδοτη λαγάνα στη Θεσσαλονίκη, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα σιτηρά και κατά συνέπεια στο αλεύρι, σε συνδυασμό με την άνοδο του λειτουργικού κόστους των αρτοποίων, που δηλώνουν αδυναμία ν' απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Οπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, με την ανατίμηση αυτή (σ.σ. πέρυσι η τιμή ανά τεμάχιο κυμαινόταν από 2,20-3 ευρώ) οι αρτοποιοί «δεν θα μεγεθύνουν τα κέρδη τους, αλλά θα περιορίσουν τις μεγάλες τους ζημιές».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η τιμή στα άλευρα φέτος καταγράφεται αυξημένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, «και γενικώς οι πρώτες ύλες στα αρτοποιεία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό από 30% έως και 50%», τη στιγμή μάλιστα που, όπως λέει, καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής της λαγάνας το 2019, ενώ προηγουμένως την είχαν διατηρήσει αμετάβλητη για έντεκα χρόνια.

Σχεδόν 450.000 λαγάνες θα φουρνίσουν οι αρτοποιοί

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των αρτοποιών για την κίνηση στα αρτοποιεία την Καθαρά Δευτέρα, η πρόεδρος του «Προφήτη Ηλία» εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, εξηγώντας ότι «πέρυσι και πρόπερσι, λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, οι καταναλωτές δεν πήραν μία λαγάνα, αλλά και δύο και τρεις. Φέτος, η κατάσταση είναι διαφορετική και ύστερα από δύο χρόνια "κλεισούρας" ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω. Ετσι, πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς θα τηρήσουν μεν το έθιμο της λαγάνας, αλλά χωρίς να προβαίνουν σε υπερβολές».

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εκτίμησε ότι φέτος οι αρτοποιοί του νομού θα φουρνίσουν περί τις 450.000 λαγάνες, όταν πέρυσι την αντίστοιχη ημέρα «ο αριθμός αυτός είχε ξεπεραστεί κατά πάρα πολύ». Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, και τη φετινή Τσικνοπέμπτη η κίνηση στα αρτοποιεία «ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε χρόνων τουλάχιστον».

Η κ. Κουκουμέρια εξήγησε ότι η παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας, που γίνεται με το χέρι, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία 12 ωρών και την Καθαρά Δευτέρα θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 9 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις 3 το μεσημέρι της επομένης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά κατάστημα). Δηλαδή, συμπληρώνει η ίδια, κάθε φούρναρης θα πρέπει να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, «τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους είναι πλέον μηδαμινό»