Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος για τη νόσο COVID-19 στη χώρα ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.


Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16.274 νέα κρούσματα, ενώ 70 συμπολίτες μας κατέληξαν και 413 είναι διασωληνωμένοι.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι: «Η συγκρατημένη χαρά για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας σκιάζεται από τα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης λόγω του πολέμου οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

«Η Συρία» όπως είπε, «μετά από 13 χρόνια ελευθερίας από πολιομελύτιδα, λόγω του πολέμου είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων που σημανε συναγερμό σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη. Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα», σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Σύσταση για 4η δόση σε ενήλικα άτομα με ανοσοκαταστολή

Η κα Θεοδωρίδου έκανε αναφορά στις συστάσεις εμβολιασμού των ανοσοκατασταλμένων. Σύμφωνα με την Επιτροπή για τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά 5 - 17 ετών συστήνεται ενισχυτική, τρίτη δόση, 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη. 

Για τους ενήλικες ανοσοκατασταλμένους συστήνεται η αναμνητιστκή, τέταρτη δόση σε διάστημα τριών μηνών μετά την τρίτη δόση

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κοροναϊού ενώ παράλληλα, η αναφέρθηκε στη διαδικασία της αιμοδοσίας, επισημαίνοντας πως όσοι εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, δεν αποκλείονται από την αιμοδοσία, καθώς μετά από μία εβδομάδα, μπορούν να δώσουν αίμα.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με Novavax

Από την πλευρά του, ο κος Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της πορείας του εμβολιαστικού προγράμματος

Ακόμη, o Mάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται το Νοvavax στη χώρα και αύριο μέχρι το μεσημέρι θα έχει ανοίξει η πλαρφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού με τα νέα εμβόλια Novavax. «To Σάββατο 5 Μαρτίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί», σημείωσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως το συγκεκριμένο παρασκεύασμα αφορά μόνο τον βασικό εμβολιασμό και όχι τις αναμνηστικές δόσεις.