«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας» τόνισε σε σημερινή του δήλωση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ. «Έχουμε υπενθυμίσει την περασμένη εβδομάδα πόσο σημαντική είναι αυτή η υπηρεσία και η ικανότητα» σημείωσε επιπροσθέτως.

Επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε χαρούμενος για το ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση από τη Μαριούπολης μέρους Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για το ότι η Ελλάδα κρατάει τη διπλωματική της εκπροσώπηση.

Μάλιστα, ο Τζέφρι Πάιατ χαιρέτισε τους συνάδελφους του από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τον πρέσβη, τον πρόξενο που έχουν παραμείνει στη Μαριούπολη και όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους που παρέμειναν στην πόλη «για να καταγράψουν τη βία που έχει σημειωθεί, συμπεριλαμβανομένου των ρωσικών εναέριων επιδρομών κοντά στο Σαρτανά», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στη Μαριούπολη, δηλώνοντας πως είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος για τα εκατοντάδες χρόνια της ελληνιστικής ταυτότητας που διαθέτει η πόλη».

Περαιτέρω, σκιαγραφώντας την περασμένη εβδομάδα, είπε πως «ήταν προφανώς τρομερά επώδυνη για όλους μας, καθώς παρακολουθήσαμε τη φρικιαστική βία που επέβαλε η Ρωσία στον λαό της Ουκρανίας, μέσω της προμελετημένης της εισβολής σε μια κυρίαρχη, δημοκρατική χώρα». Προσέθεσε πως «έχουμε τρομοκρατηθεί από τις εικόνες που έχουμε δει, με τις ρωσικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη» και τόνισε ότι «αντλούμε ενθάρρυνση από την ανθεκτικότητα και την αίσθηση αυτοπεποίθησης που οι γενναίοι Ουκρανοί έχουν επιδείξει».

Τέλος, επικαλούμενος τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών και σημείωσε: «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους μας στον κόσμο για να επιβάλλουμε σοβαρό κόστος στη Ρωσία για τις ενέργειες της, καθώς επίσης να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο νατοϊκού εδάφους».