Πυρά δέχθηκε το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη, ενώ ρωσικά τανκς τους σημάδευαν με τα κανόνια τους, όπως μετέδωσε Έλληνας δημοσιογράφος που βρίσκεται στην αυτοκινητοπομπή.

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί προειδοποιούσαν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.


Eφιαλτική η διαδρομή των Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη - Δέχτηκαν πυρά

Το σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων από τη Μαριούπολη, άλλαξε καθ’οδόν προς τη Μολδαβία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης, το κομβόι των 66 ανθρώπων ξεκίνησε από τη Μαριούπολη με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Έλληνες. Στο δρόμο όμως, έχουν προστεθεί πολλοί ακόμα, με τον αριθμό των οχημάτων να ξεπερνά πλέον τα 40. Μάλιστα, σε σημείο της διαδρομής, τα οχήματα δέχθηκαν πυρά από τους Ρώσους.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

Όπως είπε, το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων.

«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες. Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες», μας άφησαν να φύγουμε.

Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουν στο χωριό που πήγαιναν, διαπίστωσαν ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί.

«Άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής, χτύπησαν δύο αυτοκίνητα , στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε.

Ερωτηθείς για το πόσες ώρες θα κάνουν να φτάσουν στη Μολδαβία, είπε πως «αν μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, θα προχωρήσουμε, αν δε βρούμε θα μείνουμε σε κάποιο χωριό. Μιλάμε για μέρες ταξιδιού, για να φτάσουμε στη Μολδαβία και με απαγόρευση της κυκλοφορίας», θα χρειαστούν μέρες.

Πυρά δέχτηκε το συνεργείο του MEGA

Πυρά δέχτηκε το συνεργείο του MEGA κατά τη διάρκεια της διαδρομής από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια με τελικό προορισμό τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας. Σε μια εφιαλτική διαδρομή όπου υπήρχαν πάνω από 20 αυτοκίνητα με 82 άτομα – Έλληνες πολίτες, δημοσιογράφους και προσωπικό του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη- αυτό στο οποίο επέβαινε το συνεργείο του MEGA δέχτηκε πυρά, χωρίς ωστόσο να προκύψει ευτυχώς κάποιος τραυματισμός και τα μέλη της αποστολής να φτάσουν σώοι στη Ζαπορίζια, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Όπως περιέγραψε ο ανταποκριτής του in και του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης, «οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα».

«Ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρες χτύπησε τη ρόδα του αυτοκινήτου μας, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε το κομβόι και να αλλάξουμε το λάστιχο» πρόσθεσε, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές. «Απομακρυνθήκαμε τάχιστα από την περιοχή…».


«Η σφαίρα πέρασε από δίπλα μου»: Συγκλονίζει ο απεσταλμένος του Σκάι

Για τις ώρες αγωνίας που βίωσαν οι Έλληνες που μετακινήθηκαν με την αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε από την Μαριούπολη και έφτασε στην Ζαπορίζια , μίλησε ο απεσταλμένος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης.

«Το καλό είναι πως είμαστε όλοι ασφαλείς κι εγώ και ο Ηλίας Μπασίσογλου (εικονολήπτης του ΣΚΑΪ), και όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει χτυπήσει κανείς αλλά ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», ήταν τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου. Στη συνέχεια περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά το πολύωρο ταξίδι τους. 

«Στην εναλλακτική διαδρομή που ακολουθήσαμε , επειδή είχε κατεδαφιστεί μια γέφυρα 5 χλμ μακριά από την Μαριούπολη ξαφνικά σταματάμε σε έναν χωματόδρομο. Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε και ακούμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Ακούγαμε τον ήχο του μετάλλου που χτυπάει η σφαίρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος πυροβολούσε και έπρεπε αμέσως να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν 30 αυτοκίνητα»

Η εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης

Στόχος να μετακινηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια το κομβόι προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά για να παράσχει στους Έλληνες πολίτες κάθε δυνατή αρωγή.

konvoi_ellinon
Το κομβόι ξεκίνησε από τις 11 το πρωί από την πολιορκημένη Μαριούπολη με στόχο να διασχίσουν την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν σώοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

Στόχος είναι να φτάσουν αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, σε απόσταση 230χλμ., να συνεχίσουν προς την πόλη Ντνίπρο και από εκεί, κρίνοντας εκ νέου τα δεδομένα, να ακολουθήσουν διαδρομή η οποία θα τους οδηγήσει στα σύνορα με την Μολδαβία. Τελικός προορισμός, φυσικά, η Ελλάδα, μέσω Ρουμανίας.

Τους Έλληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά, να επιστρέψει πάλι πίσω στην Μαριούπολη και τα καθήκοντά του. 

Ανησυχητικές πληροφορίες των Ουκρανών 

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί προειδοποίησαν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από ουκρανικά κανάλια telegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

«Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.