Ένταση προκλήθηκε στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή συναυλία, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο θέατρο Ολυμπία, με έργα από όπερες.

Όπως έγινε γνωστό, από το Δημοτικό Συμβούλιο είχε γίνει πρόταση να παιχτεί ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας κατά την έναρξη της συναυλίας, κάτι που φέρεται να έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους περισσότερους μουσικούς.

Ωστόσο, την πρόταση ακολούθησε διαμαρτυρία συνδικαλιστών, οι οποίοι διαφώνησαν και ζήτησαν να παιχτεί κάποια άλλη αντιπολεμική σύνθεση, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και τελικά να απορριφθεί η πρόταση για τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.

«Να μας πουν αν συμφωνούν με Πούτιν»

Για το θέμα μίλησε στο Mega o μουσικός της ορχήστρας, Μάνος Επιτροπάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν έγινε κάποια παρεξήγηση αλλά κάτι που ντροπιάζει την ορχήστρα μας. Μας ζητήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να αφιερωθεί η επόμενη συναυλία στα θύματα της Ουκρανίας και να παίξουμε και τον εθνικό ύμνο της χώρας. Την επομένη που είχαμε γενική πρόβα και ήρθαν και από τη χορωδία, υπήρχαν ενστάσεις, και υπήρχαν και συνδικαλιστές από δευτεροβάθμιο όργανο, από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και προσπάθησαν να το αλλάξουν αυτό το πράγμα, για να μην παίξει ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας. Αυτό το θεωρώ ντροπή. Μετά έγινε ένα είδος ψηφοφορίας, και μόνο δύο άνθρωποι θέλαμε να ακουστεί ο ύμνος. Υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται να πουν τη γνώμη τους γιατί υπάρχει ένας τραμπουκισμός από τους συνδικαλιστές. Κάποιοι ίσως πρέπει να μας πουν αν συμφωνούν με τον Πούτιν. Κάποια ορχήστρα θα πρέπει να παίξει και στη χώρα μας τον ουκρανικό εθνικό ύμνο».