Για «μετάβαση από την μετάλλαξη Όμικρον στην Όμικρον 2» έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ΜEGA.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην άυξηση των κρουσμάτων το τριημερο της Καθαράς Δευτέρας.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ένα πισωγύρισμα. Τα κρούσματα θα παραμείνουν, όπως φαίνεται, σε υψηλό επίπεδο, με κινητό μέσο όρο τα 15.000. Έχουμε σίγουρα μία αποκλιμάκωση η οποία θα παραμείνει. Η Όμικρον 2 είναι 60% πιο μεταδοτική, είμαστε στη μετάβαση απ΄την Όμικρον στην Όμικρον 2», δήλωσε αρχικά.

«Το 40-50% είναι πλέον Όμικρον 2. Δεν βλέπουμε κλίνικές επιπτώσεις όπως αύξηση των σκληρών δεικτών. Το κακό της όμικρον 2 είναι ότι επειδή ξεφεύγει σε μεγαλύτρο βαθμό, δυστυχώς διεισδύει σε μονάδες ευάλωτων ανθρώπων, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στα σχολεία μεταδίδεται γιατί τα μικράπαιδάκια δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν τηρούν και τα μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

«Τα παιδιά που είναι εμβολιασμένα, είναι πιο προστατευμένα. Η Όμικρον και η Όμικρον 2 φαίνεται πως δημιουργούν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, με συνέπεια να έχουμε διαφορετική κλινική εικόνα», πρόσθεσε.