Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της συγκρότησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων Φοιτητών, όπως και καθηγητές Πανεπιστημίων, καταθέτοντας προσφυγές με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές  οι αποφάσεις για την συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αντίκειται σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.

Μεταξύ, πολλών άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υποστήριξαν πως η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ενώ επισήμαναν πως δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, από την πλευρά των πανεπιστημίων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πως η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί.

Ταυτόχρονα, τονίστηκε πως δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αντίθετα, από την πλευρά της Πολιτείας τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ ότι τα μέλη της  ΟΠΠΙ θα συνεργάζονται με τις Πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ.

Ακόμη, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ και δεν έπρεπε η έκδοσή του να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «ναι μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια», καθώς υπάρχουν ομηρίες Πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμοί και κτίζονται  πόρτες των γραφείων των καθηγητών. Κατά συνέπεια, υπάρχει υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.