Αναβλήθηκαν δύο δίκες με κατηγορούμενη εν ενεργεία εισαγγελέα, η οποία είναι το κεντρικό πρόσωπο σε μεγάλη έρευνα στην Κέρκυρα για την εξαφάνιση εκατοντάδων δικογραφιών.

Οι δύο δίκες που συνδέονται με την υπόθεση των χαμένων δικογραφιών πήραν αναβολή από το Τριμελές Εφετείο Κέρκυρας για τις 10 Οκτωβρίου 2022 και τις 9 Ιανουαρίου 2023. Οι αναβολές δόθηκαν καθώς η εισαγγελέας εμφανίστηκε κανονικά στο δικαστήριο και ενημέρωσε ότι ο συνήγορός της βρίσκεται σε δίκη στο Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Στο εδώλιο των κατηγορούμενων θα καθίσουν η εισαγγελέας και δημόσιοι λειτουργοί που φέρονταν να παραποίησαν δημόσια έγγραφα της.

Εισαγγελίας και ενός αστυνομικού τμήματος. Στόχος τους εικάζεται ότι ήταν να μη φανεί πως η δικογραφία παρέμενε χωρίς καμία εξέλιξη επί 9 μήνες στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr οι δύο υποθέσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν μέρος μίας έρευνας για την εξαφάνιση εκατοντάδων ή και χιλιάδων κατά τις δημόσιες εκτιμήσεις τοπικών φορέων δικογραφιών. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης και κλήθηκε σε απολογία, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι «τη 13η Ιουνίου 2019 και τη 14η Ιουνίου 2019 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος με πρόθεση ως υπάλληλος τα καθήκοντά της οποίας ανάγεται και η έκδοση και σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων βεβαίωσε με πρόθεση ψευδές περιστατικό σε δημόσιο έγγραφο που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες».

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, η εισαγγελέας ανέφερε ψευδώς σε δύο πιστοποιητικά ότι η δικογραφία βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας προκειμένου να ερευνηθεί από τους αστυνομικούς η υπόθεση.

«Το περιεχόμενο όμως των ανωτέρω δύο πιστοποιητικών δικονομικής πορείας ήταν ψευδές καθόσον η αλήθεια είναι ότι από 24 Σεπτεμβρίου 2018 έως και την 13 Ιουνίου 2019 η ποινική δικογραφία βρισκόταν εις χείρας της πρώτης κατηγορουμένης η οποία δεν είχε κάνει καμιά δικονομική ενέργεια επ’ αυτής και μόλις την 14 Ιουνίου 2019 κατόπιν αρξαμένης έρευνας από την εισαγγελέα εφετών Κέρκυρας απέστειλε για πρώτη φορά την ανωτέρω δικογραφίας στο ΑΤ Κέρκυρας με πρώτη παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα.

«Η έκδοση των δύο ψευδών βεβαιώσεων έννομες συνέπειες διότι με το ψευδές περιεχόμενό τους απέκρυπτε τη δική της ευθύνη για καθυστέρηση ως προς την επεξεργασία και διεκπεραίωση της υπόθεσης που υπερέβαινε τους δύο μήνες όπως ορίζεται σχετικώς σε εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 15 Μαρτίου 2022