Επιστροφή στην Κανονικότητα
Επιστροφή στην Κανονικότητα Θανάσης Φουσκίδης Δημήτρης Κουνιάς Γιώργος Νόκος
emvoliastiko_kentro
Ελλάδα

Τζανάκης: Πιθανή η χορήγηση 4ης δόσης στους άνω των 70 - Η μετάλλαξη Όμικρον 2 προκαλεί παρατεταμένη ιοφορία

«Από τον Σεπτέμβριο και ύστερα πρέπει να συζητήσουμε σε νέα βάση για τον εμβολιασμό της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας

Στην αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά και στο ενδεχόμενο για χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ANT1, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που ισχύουν και την συζήτηση για περαιτέρω άρση τους.

«Βλέπουμε την αύξηση στα κρούσματα, αλλά και την πορεία των λεγόμενων σκληρών δεικτών. Η παραλλαγή Όμικρον 2 προκαλεί παρατεταμένη ιοφορία», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Φαίνεται όμως πως έχουμε τα όπλα να πολεμήσουμε την κατάσταση, εκτός αν μας κάνει κάποια έκπληξη από εδώ και μετά, γιατί μας συνηθίζει σε εκπλήξεις ο ιός», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό έναντι του κοροναϊού, ο Νίκος Τζανάκης είπε πως «βλέποντας τον αριθμό των θανάτων και τις ηλικίες των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους, νομίζω θα πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση ενισχυτικής δόσης, δεν τη λέω 4η δόση και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού που είναι ευάλωτα αυτήν την στιγμή».

«Δεν αποκλείεται για ανθρώπους ηλικίας 70-75 ετών και άνω να πρέπει να γίνει μια τέταρτη δόση», όπως ήδη ισχύει για άλλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτήν την στιγμή, για άλλες ηλικίες δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

«Από τον Σεπτέμβριο και ύστερα πρέπει να συζητήσουμε σε νέα βάση για τον εμβολιασμό της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που ισχύουν και την συζήτηση για περαιτέρω άρση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα συνεχίσω να φορώ την μάσκα μου, όπου κρίνω πως χρειάζεται: σε συνωστισμό, στα λεωφορεία, στο μετρό και όπου αλλού κρίνω ότι πρέπει».