Διάχυτη είναι πλέον η πεποίθηση ότι ο γρίφος των ανεξήγητων θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα βαδίζει πλέον προς τη λύση του και είναι πια ζήτημα χρόνου τόσο οι γονείς όσο και η ελληνική κοινωνία να πάρουν τις απαντήσεις για το τι τελικά ήταν αυτό που οδήγησε τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας στο θάνατο, μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, την ώρα που διαφαίνεται ότι φως στη σκοτεινή υπόθεση θα ρίξει η πρωτότοκη κόρη του ζεύγους Δασκαλάκη, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Το μικρό κορίτσι, αν και υγιέστατο, 18 ημέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο της αδελφής της Ίριδας, ξαφνικά παρουσίασε επεισόδια σπασμών και πτώσης οξυγόνου, ενώ μια ανεξήγητη ανακοπή της καρδιάς της, στις 11 Απριλίου του 2021, της προκάλεσε ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη.

Ωστόσο, εξετάσεις επί εξετάσεων, αλλά και πολύμηνη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόσο σε νοσοκομεία της Πάτρας όσο και στην Αθήνα, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν τι προκάλεσε αυτή τη δραματική επιδείνωση στην υγεία του παιδιού, που τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» πριν από σχεδόν ενάμιση μήνα.

Η Τζωρτζίνα, σύμφωνα με τις περιγραφές όχι μόνο των γονιών της αλλά και των δασκάλων, των προπονητών και όλων των ανθρώπων που τη γνώρισαν στη σύντομη ζωή της, ήταν ένα πανέξυπνο και δραστήριο παιδί που είχε μεγάλη αδυναμία στις αδελφές της. Δυστυχώς, αναγκάστηκε να τις αποχαιρετήσει τη μία μετά την άλλη, όταν πρώτη η Μαλένα έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019, με το επίσημο πόρισμα (που ωστόσο επαναξιολογείται σήμερα) να κάνει λόγο για ηπατική ανεπάρκεια, ενώ δύο χρόνια αργότερα είδε να πεθαίνει μπροστά της η μόλις 7 μηνών Ίριδα, όπως είχε πει και η ίδια η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, στην τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει μαζί με το σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη, στις 17 Φεβρουαρίου στο Star.

Είδε κάτι το μεγαλύτερο παιδί που κοιμόταν δίπλα στην Ίριδα;

Ο γολγοθάς για τη μικρή Τζωρτζίνα, η οποία πάλεψε γενναία για να κρατηθεί στη ζωή επί σχεδόν 8 μήνες, ξεκίνησε χωρίς τίποτα να προμηνύει το αναπάντεχο τέλος της. «Δεκαπέντε-είκοσι μέρες μετά το θάνατο της μπέμπας κοιμόμασταν μαζί με την Τζωρτζίνα. Και πετάγεται στον ύπνο της.

Σαν σπασμοί κάπως, όπως τρέμουμε στον ύπνο μας όταν κοιμόμαστε. Εγώ την ξύπνησα, γιατί κοιμόταν και δεν το είχε καταλάβει. Της λέω “τι έγινε;” Μου λέει “κάποιο όνειρο”. Ξανακοιμάται. Το ξανακάνει. Και ανοίγω τα φώτα γιατί είχε σκοτάδι» είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου. «Τη βλέπω λίγο μελανιασμένη (σ.σ. δείχνει στο πάνω μέρος του άνω χείλους). Μου λέει “μαμά, γιατί τρέμω; Τι έπαθα;” Φοβόταν γιατί το περιστατικό με την μπέμπα είχε γίνει μπροστά στα μάτια της. Όταν ξύπνησε είδε ένα παιδί που είχε φύγει από τη ζωή.

Η Τζωρτζίνα ήταν ένα πανέξυπνο παιδί, το οποίο καταλάβαινε τα πάντα, και είχε δει και τις δύο αδελφές της στο “τελευταίο αντίο”. Από το φόβο μας και μόνο την πήγαμε στο νοσοκομείο. Η Τζωρτζίνα, όταν τη ρώτησε η αδελφή μου για να αποφύγουμε το νοσοκομείο, νομίζαμε ότι είναι ο φόβος της. Μας είπε ότι “πονάει η κοιλιά μου πολύ κι έχω εδώ στην πλάτη μου μια βόμβα σαν να σκάει. Οπότε θέλω να πάω στο γιατρό. Εμείς προσπαθήσαμε να την πείσουμε ότι “ρε παιδί μου, μήπως το παραλές, μήπως έχεις φοβηθεί;”. “Όχι, θέλω να πάω στο γιατρό”. Η Τζωρτζίνα φοβόταν τους γιατρούς κι αυτό μου έκανε μεγάλη περιέργεια που ζήταγε να πάει στο γιατρό. Κι έτσι την πήγαμε στο Καραμανδάνειο».

Ήταν 8 Απριλίου του 2021. Μέσα στο νοσοκομείο το κορίτσι επαναλαμβάνει τα επεισόδια και ζητάει από τη μητέρα της να φωνάξει πάλι τους γιατρούς που τόσο φοβόταν. «Το παιδί ξύπνησε στον ύπνο του πάλι, και πνιγόταν. Μελάνιαζαν τα χείλη της και πνιγόταν. Και έλεγε -γιατί η Τζωρτζίνα ήταν σε μια ηλικία που μπορούσες να συνεννοηθείς- έλεγε “δεν μπορώ να αναπνεύσω, μαμά, τους γιατρούς”. Τους φώναζα. Ερχόντουσαν» περιγράφει η μητέρα της.

Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Σύμφωνα πάντως με τα όσα είχε δηλώσει η μητέρα της ένα μήνα πριν, οι γιατροί που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι πάθαινε το μικρό κορίτσι, αρχικά τους είχαν μιλήσει για επεισόδια από ψυχολογικούς λόγους, στη συνέχεια διέγνωσαν γαστρεντερίτιδα, μετά βρογχοπνευμονία, ερεύνησαν το ενδεχόμενο της επιληψίας που τελικά αποκλείστηκε, την ώρα που ο καρδιολογικός έλεγχος του κοριτσιού δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την ανακοπή. Τον Ιούλιο η μικρή βγήκε από το νοσοκομείο και ξεκίνησε η αποκατάστασή της. Όλοι μιλούσαν για θεαματική βελτίωση του παιδιού, μέχρι φέτος τον Ιανουάριο που πήγε για αλλαγή στο σωληνάκι της γαστροστομίας και μαγνητική τομογραφία στο νοσοκομείο του Ρίου. Τρεις ημέρες μετά την εξέταση, τα επεισόδια επιστρέφουν, με το κορίτσι να μπαινοβγαίνει στην Eντατική του Ρίου και το διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέα Ηλιάδη, να ζητάει από τον πατέρα να βρίσκεται στο δωμάτιο.

«Σε αυτά τα επεισόδια που ήταν τρία μικρά κι ένα μεγάλο, επειδή είχαμε πει και είχε παρακαλέσει και ο κ. Ηλιάδης να είναι ο μπαμπάς της μέσα μαζί, για ψυχολογικούς λόγους, ήταν και ο Μάνος μπροστά. Ήμασταν και οι δύο σε αυτό το μεγάλο επεισόδιο», ανέφερε η 33χρονη μητέρα.

Κοντά στη λύση του μυστηρίου

Μέχρι στιγμής η αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας παραμένει απροσδιόριστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές αλλά και οι ιστολογικές εξετάσεις που έγιναν στο κοριτσάκι, από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα στην καρδιά του που να δικαιολογεί τις ανακοπές.
Ένα νέο ερώτημα που έρχεται να προστεθεί στο γρίφο της Πάτρας είναι αν η Τζωρτζίνα είδε κάτι που τη «σημάδεψε» (και ενδεχομένως το μοιράστηκε με ανθρώπους που εμπιστευόταν), την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η μικρή αδελφή της, δικαιολογώντας εν μέρει και τα ψυχολογικά θέματα για τα οποία είχαν πρωτομιλήσει οι γιατροί.

Όπως ανέφερε, πάντως, ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός στο Star, υπάρχει ένα εύρημα το οποίο φέρεται να συνδέει πλέον και τους τρεις θανάτους των παιδιών, ενώ αναμένεται να γίνει μία συγκεκριμένη κίνηση από την Eισαγγελία τις επόμενες ημέρες.

Ήδη στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν καταθέσει τόσο οι γιατροί από το «Αγλαΐα Κυριακού» και το Ωνάσειο όσο και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου. Τις επόμενες ημέρες μένει να καταθέσουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο του Ρίου, συγγενείς των παιδιών και φυσικά οι γονείς τους.

Στους αιφνίδιους θανάτους των παιδιών από την Πάτρα αναφέρθηκε και πάλι χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο σενάριο του ασφυκτικού θανάτου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουμε στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Τρία παιδιά χάνονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα», είπε, ενώ πρόσθεσε:

«Είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά και έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα σενάριο το οποίο θα πρέπει πραγματικά κάποιος να με πείσει ότι δεν ισχύει, και είναι αυτό του ασφυκτικού θανάτου. Και το λέω αυτό γιατί οι γιατροί πάντα ξεκινάμε από το χειρότερο ενδεχόμενο για να το αποκλείσουμε και να πάμε στα καλύτερα. Εμείς πρέπει να αποκλείσουμε αυτό το πραγματικά κακό σενάριο του ασφυκτικού θανάτου, το οποίο όμως έχει πάρα πολλά στοιχεία για να μπορέσουμε να το επικαλούμαστε, τουλάχιστον μέχρι να αποκλειστεί». Ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και τα εξωτερικά τραύματα τα οποία έχουμε βρει, είναι πολύ σημαντικό ότι σε μικρά παιδιά βρήκαμε έστω κάποια μικρά τραύματα και το χαρακτηριστικό είναι και εδώ τα βρήκαμε και τα δύο στα εξωστόμια των αεροφόρων οδών, δηλαδή στη μύτη και το στόμα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time