Την εικόνα μιας μητέρας που σχεδόν απαθής ενημέρωσε τους γιατρούς ότι κάτι συμβαίνει με το οξύμετρο, την ίδια ώρα που η πρωτότοκη κόρη της βρισκόταν νεκρή πάνω στο κρεβάτι της, μετέφερε χθες η ειδικευόμενη παιδίατρος του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η Αγλαΐα Καρκανιά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατάθεσής της, ουσιαστικά επανέλαβε όσα έχουν καταθέσει τις τελευταίες ημέρες γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, οι οποίοι ήταν παρόντες όταν η 34χρονη κατηγορούμενη, το απόγευμα της 11ης Απριλίου του 2021, χτύπησε την πόρτα των γιατρών λέγοντας πως σφυρίζει το οξύμετρο.

«Μου έκανε εντύπωση»

«Δεν το ξέρω αν είχε καταλάβει ότι το παιδί ήταν χωρίς πνοή. Μας έκανε εντύπωση. Είπε απλώς για το οξύμετρο ότι δεν λειτουργεί καλά. Συνήθως, όταν βλέπεις το παιδί σου έτσι, το ταρακουνάς, το σκουντάς να δεις αν ανταποκρίνεται. Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση. Μου έκανε εντύπωση το πώς ήρθε και είπε απλώς ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο» απάντησε η μάρτυρας σε ερώτηση της εισαγγελέα της έδρας γύρω από την αντίδραση της μητέρας του 8χρονου τότε κοριτσιού.

Το μοιραίο απόγευμα

Η κ. Καρκανιά μετέφερε ακόμα στο δικαστήριο την εικόνα της Τζωρτζίνας, λίγες ώρες πριν υποστεί την πρώτη ανακοπή της, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθεια που της προκάλεσε τετραπληγία. Εκείνο το πρωινό το κοριτσάκι βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου μαζί με τον πατέρα της Μάνο Δασκαλάκη. Κατά την πρωινή της επίσκεψη, η γιατρός είδε το παιδί σε καλή κλινική κατάσταση και ευδιάθετο. «Δεν απασχόλησε κάτι στην εφημερία. Μέχρι που το απόγευμα ήρθε η μαμά και χτύπησε την πόρτα. Είπε πως κάτι γίνεται με το οξύμετρο και δεν δείχνει κάποια ένδειξη, και πήγα με την κ. Δημητροπούλου. Έξω από το δωμάτιο είδαμε τη νοσηλεύτρια και μας φώναζε “ελάτε γρήγορα, το παιδί δεν ανταποκρίνεται”. Ήταν άσφυγμο και άπνοο το παιδί» είπε η μάρτυρας.

Η πρώτη εικόνα

Η ίδια περιέγραψε και την εικόνα που αντίκρισε όταν, μπαίνοντας στο δωμάτιο, είδε το παιδί στο μέσο του κρεβατιού, χωρίς ρινικό οξυγόνο. «Φαινόταν σαν να έχει κυλήσει, επειδή το κρεβάτι ήταν σε πιο καθιστή θέση. Θυμάμαι να ψάχνω το ρινικό οξυγόνο, το οποίο έπρεπε να φοράει. Ήταν στο κεφάλι του παιδιού, αλλά όχι τοποθετημένο στη μύτη, όπως έπρεπε» είπε. Υπενθυμίζεται ότι η 34χρονη κατηγορούμενη, σε αντίθεση με την περιγραφή των γιατρών, είχε καταστήσει σαφές σε παλαιότερες δηλώσεις της πως είχε καταλάβει ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε στην κόρη της, αφού είχε συμβουλεύσει και τη μητέρα στο διπλανό δωμάτιο να μη βγει από εκεί, προκειμένου να μην ταραχτεί η ίδια ή το παιδί της.

Σημαντικές καταθέσεις

Σήμερα, στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει η παιδοκαρδιολόγος του νοσοκομείου του Ρίου, Αγγελική Καρατζά, την οποία είχε προτείνει για κατάθεση ο ίδιος ο Αλέξης Κούγιας, λέγοντας πως η γυναίκα αυτή είχε αποδείξει πως οι συνάδελφοί της στο Καραμανδάνειο έλεγαν ψέματα όταν κατέθεσαν πως πριν από την ανακοπή της Τζωρτζίνας είχαν καλέσει την κ. Καρατζά. Η παιδοκαρδιολόγος με δηλώσεις της έκανε σαφές πως στην πρώτη κατάθεσή της δεν θυμόταν πότε ακριβώς την είχαν καλέσει οι γιατροί της Τζωρτζίνας, προκαλώντας την οργή του συνηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος τη χαρακτήρισε ανήθικη.

Την Τετάρτη, τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως είχε υποψιαστεί ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στην υπόθεση αυτή και είχε μιλήσει στον Μάνο Δασκαλάκη για την ανάγκη να απευθυνθεί σε ψυχολόγο η σύζυγός του.

*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 4 Απριλίου 2023.