Σοκαρισμένη παρακολουθεί ολόκληρη η Ελλάδα τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το πρωτοφανές θρίλερ της Πάτρας, όπου μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια, τρία κοριτσάκια που μέχρι το τέλος τους έσφυζαν από ζωντάνια, έχασαν τελικά, το ένα μετά το άλλο, τη ζωή τους, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Οι αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο όλα τα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη -και μέχρι σήμερα παραμένουν απροσδιόριστες- είναι το μεγάλο ζητούμενο της αστυνομικής έρευνας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα μετά από εισαγγελική παρέμβαση, καθώς τα ιατροδικαστικά πορίσματα, τόσο για τη Μαλένα Δασκαλάκη, που άφησε την τελευταία της πνοή τον Απρίλιο του 2019, όσο και για την αδελφή της Ίριδα, που πέθανε στον ύπνο της, δύο χρόνια αργότερα, φαίνεται πως δεν αντέχουν στην ιατρική κοινή λογική.

Την ίδια ώρα, απροσδιόριστος ήταν, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία στην 9χρονη Τζωρτζίνα, και ο λόγος της δεύτερης και μοιραίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη το κοριτσάκι, τον Ιανουάριο του 2022. Κάποια από τα ευρήματα φέρεται να συνδέονται ευθέως πλέον με το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου των δύο πρώτων παιδιών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΜΠΑΜ», εντοπίστηκε ένα κοινό εύρημα και στις τρεις περιπτώσεις, κάτι που δίνει νέα κατεύθυνση στις έρευνες. Το εύρημα το οποίο προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση του Σωτήρη Μπουζιάνη είναι το πνευμονικό οίδημα.

Σημειώνεται ότι κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Νοσοκομείο «Παίδων» στην Αθήνα, στο ιστορικό του παιδιού δεν αναφέρεται προηγηθείσα εξέλιξη πνευμονικού οιδήματος ή κάποιας νόσου ή πάθησης που θα μπορούσε να προκαλέσει τον ξαφνικό θάνατο της 9χρονης, ενώ από τα πρώτα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά, ικανό να εξηγήσει τις ανακοπές τις οποίες υπέστη.

Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να δοθούν στις Αρχές τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στην Τζωρτζίνα, ο θάνατος της οποίας ήταν κι αυτός που προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πατρών και ίσως δώσει την απάντηση στο γρίφο της Πάτρας.

«Την επόμενη εβδομάδα, κατά τις εκτιμήσεις μας, θα έχουν ολοκληρωθεί στο 100% οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας. Έχουν βρεθεί ουσίες αλλά είμαστε ακόμα στις αναλύσεις γιατί το παιδί έπαιρνε φάρμακα. Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις για ασφυκτικό θάνατο», τόνισε ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης.

Οι μώλωπες στο σώμα της Τζωρτζίνας

Οργή αλλά και θλίψη στο πανελλήνιο προκάλεσε φωτογραφία που έφερε στη δημοσιότητα το Mega. Στη φωτογραφία φαίνονται μώλωπες στο χέρι της Τζωρτζίνας, τους οποίους μάλιστα είχε εντοπίσει γυναίκα που φρόντιζε το κορίτσι κατά το διάστημα της αποθεραπείας του σε ειδικό κέντρο, και για τους οποίους η 33χρονη μητέρα της μικρής, Ρούλα Πισπιρίγκου, είχε κατηγορήσει τους νοσηλευτές. Μεταγενέστερα η οικογένεια από την Πάτρα υποστήριξε ότι οι μελανιές έγιναν από το αναπηρικό καροτσάκι που χρησιμοποιούσε το παιδί.

Η μάρτυρας πάντως, που υπό καθεστώς ανωνυμίας μίλησε στο «Φως στο Τούνελ», ήταν καθηλωτική: «Η Τζωρτζίνα ήταν εδώ σ’ εμάς λίγο πριν πεθάνει, όταν πια δεν μπορούσε να συνεννοηθεί. Δεν επικοινωνούσε, δεν μιλούσε. Μόνο τα χέρια της κούναγε και γέλαγε. Όταν το παιδί μας έβλεπε, έδειχνε ευτυχισμένο, γελούσε. Όταν βρισκόταν με πρόσωπο από τον οικογενειακό του χώρο, άλλαζε… Έδειχνε φοβισμένο. Βλέπαμε ότι από την οικογένεια το ίδιο πρόσωπο δεν ακολουθούσε τις οδηγίες που δίναμε σε πολλά πράγματα. Δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μας κατηγόρησε ότι εμείς χτυπούσαμε την Τζωρτζίνα και την είχαμε μελανιάσει. Είδαμε όντως μελανιές στο χέρι του παιδιού. Και τα σημάδια ήταν έντονα… Βέβαια, έγιναν αλλιώς, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Όταν βλέπεις το παιδί να πνίγεται από φλέματα και εκείνη την ώρα να φοβάται κιόλας, νομίζω τρέχεις να το βοηθήσεις. Αυτό ξέρω. Όταν απλά το κοιτάζεις να κοκκινίζει με απάθεια και τρέχεις μόνο όταν εμφανιστούν οι νοσηλεύτριες, είναι άλλο πράγμα… Έφτασε το ίδιο πρόσωπο να με ρωτάει αν έχω μιλήσει στην κυρία Νικολούλη. Αν με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει για την Τζωρτζίνα» συμπλήρωσε η ίδια.

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μια άλλη μαρτυρία που ήθελε την Τζωρτζίνα να είχε καταπιεί «ένα τασάκι με γόπες από τσιγάρα», όταν ήταν μόλις ενός έτους, κάτι που την είχε οδηγήσει για έναν μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συγγενικό πρόσωπο του αδικοχαμένου κοριτσιού διέψευσε την πληροφορία που μετέδωσε στο mega η δημοσιογράφος Άρια Καλύβα, ωστόσο η ίδια επισήμανε ότι αυτό το γεγονός είναι καταγεγραμμένο στον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 21 Μαρτίου 2022