Νέα κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τρίτη, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για βαρυχειμωνιά μέχρι και την Τετάρτη με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Πάντως όπως φαίνεται το τριήμερο της 25ης Μαρτίου προβλέπεται ανοιξιάτικος καιρός με τον υδράργυρο να ξεπερνά τοπικά και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος, γνωστός μαθηματικός-μετεωρολόγος και ένας από τους θεωρούμενους εγκυρότερους στην πρόβλεψη των καιρικών μεταβολών, στο προσωπικό του ιστολόγιο θέλησε να σχολιάσει την κακοκαιρία που έρχεται, αναλύοντας τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών.

Αεροχείμαρρος φέρνει χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Το κυκλωνικά καμπυλωμένο μέγιστο του αεροχειμάρρου (jetstreak), που θα επηρεάσει την Τρίτη τη χώρα μας, είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρό άνεμο, κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται στην έξοδό του και αριστερά. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να κατεβάσει τα χιόνια στα πεδινά»



Τι είναι ο αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης,
με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.