Ο επικεφαλής του συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ και καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου θα γίνει σίγουρα στις ευάλωτες ομάδες και τους ανοσοκατεσταλμένους, όχι όμως και στον γενικό πληθυσμό.

«Μόνο με ισχυρά επιστημονικά δεδομένα ότι έχει πέσει η ανοσοπροστασία στον συνολικό πληθυσμό θα προβούμε σε τέταρτη δόση» ξεκαθάρισε, ενώ αναφέρθηκε και στην κόπωση των πολιτών σχετικά με τις πολλές δόσεις εμβολίου.

Ο καθηγητής του LSE εκτίμησε ότι το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα από την Ουκρανία δεν θα συμβάλει σημαντικά στη διασπορά του κοροναϊού, αφού είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες -νέοι και υγιείς στην πλειονότητά τους- να εμβολιαστούν στις χώρες υποδοχής.

Σχετικά με το τι ισχύει αυτή τη στιγμή, ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι: «Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί κατά 90% στον πλανήτη, ενώ η Όμικρον 2 είναι ακόμα πιο μεταδοτική: Ενώ στην πρώτη ένα άτομο μολύνει έως 8 άτομα, στη δεύτερη μολύνει από 8 έως 12».

Ωστόσο, επανέλαβε, και με βάση τα κλινικά δεδομένα που είναι πλέον διαθέσιμα, ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο ήπια από τα προηγούμενα στελέχη. Σε αυτή τη μετάλλαξη οι νοσηλείες είναι κατά 59% λιγότερες και οι θάνατοι κατά 69% λιγότεροι.

Τέλος, ο καθηγητής του LSE αναφέρθηκε και στα χάπια για τον κοροναϊό, ενώ εκτίμησε ότι από τη στιγμή που καλυτερεύει ο καιρός και μεταφέρονται οι δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους, θα περιοριστεί η διασπορά της νόσου, όπως έγινε αντίστοιχα και τα προηγούμενα δύο χρόνια.