Η φετινή 25η Μαρτίου διεξάγεται υπό την σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που αλλάζει δραματικά τα πάντα γύρω μας. Η κατάσταση αυτή από μόνη της μας κάνει να αναθεωρήσουμε για τον κόσμο μας και κυρίως να αναθεωρήσουμε την πεποίθηση μας πως έχουμε αφήσει πίσω μας την Ευρώπη των πολέμων και της αναταραχών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον μέσα στο οποία καλούμαστε να δράσουμε γρήγορα, έγκαιρα και κυρίως με διορατικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η φετινή εθνική μας εορτή αποκτά ξεχωριστό νόημα. 201 χρόνια μετά την εθνική μας ανεξαρτησία και την απαρχή σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, πρέπει να αναστοχαστούμε τον ρόλο μας στο εντελώς νέο διεθνές περιβάλλον.


Το πρώτο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι η ισχυρή αποτρεπτική μας δύναμη. Ηδη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ένα μπαράζ για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.


Η αγορά των Ραφάλ από την Γαλλία αποτέλεσαν την κορωνίδα αυτής της στρατηγικής στόχευσης. Η ισχυρή Ελλάδα, η ισχυρή οικονομία, η ευημερία για τους Ελληνες περνά μέσα από την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και μέσα από τις ισχυρές Ενοπλές Δυνάμεις. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης να ενισχύσει την άμυνα μας. Αν κάποιοι από την αντιπολίτευση επέλεξαν διαφορετική θέση, ελπίζω έστω και τώρα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.


Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η χώρα μας και το κάνει είναι η  εξωστρεφής διπλωματία που ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες και την κάνε να βρίσκεται μέσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Γιατί ισχυρή Ελλάδα είναι η εξωστρεφής Ελλάδα. 

Η φετινή 25η Μαρτίου είναι ευκαιρία, όπως είπα και πριν, αναστοχασμού και πορείας προς τα εμπρός. Η Ελλάδα 201 χρόνια μετά την Ανεξαρτησία της κοιτά το μέλλον της με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με συγκεκριμένο πλάνο. Παίρνοντας δύναμη από το παρελθόν της αλλά στηριζόμενη στις σύγχρονες δυνάμεις της.



Δεν έχουμε περιθώρια πισωγυρίσματος, καθώς ειδικά σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκξ από σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια σε ήρεμα λιμάνια της ανάπτυξης και της ευημερίας, μέσα στο νέο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτό είναι για μένα το μήνυμα της φετινής 25ης Μαρτίου.