Σχεδόν 90.000 κρούσματα κοροναϊού λόγω επαναμόλυνσης έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή του 2022 και αφορούν όλες τις ηλικίες, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων περίπου στους οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το φαινόμενο της επαναλοίμωξης ήταν πιο σπάνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο αλλά τα δεδομένα άλλαξαν λόγω της μετάλλαξης Ομικρον.

Μιλώντας στο thetoc.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η περίοδος ανοσίας για όσους κόλλησαν τη μετάλλαξη Όμικρον είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δελτα. Υπολογίζεται δηλαδή πως η περίοδος ανοσίας σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μόλις το δίμηνο, όταν με τις πρότερες μεταλλάξεις η ανοσία έφτανε και τους έξι μήνες.

Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο να έχει νοσήσει κάποιος από την Ομικρον 1 και στη συνέχεια από την Ομικρον 2.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Υπολογίζεται πως τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας φτάνουν τις 130.000. Και χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ημερήσιες διαγνώσεις ήταν σε υψηλά επίπεδα, πλησιάζοντας τις 27.000.

Όπως έχει πει η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου, η παρατηρούμενη νέα έξαρση τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας είναι πολυπαραγοντική. Κυρίως οφείλεται στη σταδιακή επικράτηση της νέας παραλλαγής, της Όμικρον 2, με ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, την ώρα που πιθανά να αρχίζει να μειώνεται και η προστασία του εμβολίου έναντι λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της διασποράς της παραλλαγής Oμικρον 2, που πλέον αφορά περίπου στο 50% των νέων δειγμάτων στην επικράτεια, ενώ στην Κρήτη έχει σχεδόν ήδη επικρατήσει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από δεδομένα που βασίζονται σε άλλες χώρες όπου η Ομικρον 2 επικράτησε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, όπως είναι η Δανία, φαίνεται ότι η νοσηρότητα που προκαλεί η Ομικρον 2 δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν της Ομικρον.

"Αν και η νόσος της Ομικρον είναι γενικά ήπια, ιδιαίτερα στους νέους και στους υγιείς, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή να οδηγήσει στο νοσοκομείο ανεμβολίαστους και ιδιαίτερα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας.

Όμως, η πρόσφατη διασπορά νέων και πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών δεν θα πρέπει να μειώσει την εμπιστοσύνη μας στο εμβόλιο. Ο ΕΟΔΥ πρόσφατα ανακοίνωσε νεότερα δεδομένα από τη χώρα μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα περιβάλλον επικράτησης της παραλλαγής Ομικρον.

Τα δεδομένα, λοιπόν, αυτά δείχνουν ότι «η διασπορά των παραλλαγών της Ομικρον μείωσε την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι μόλυνσης και έχει φτάσει μια προστασία στο 62%. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις προστατεύει ακόμα και σήμερα κατά 91% έναντι της διασωλήνωσης και 87% έναντι θανάτου από νόσο Covid», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.