Η Εκκλησία της Ελλάδος ποτέ δεν ήθελε να κακοκαρδίσει τη Ρωσική Εκκλησία. Το ομόδοξο έκανε πολλούς μητροπολίτες να παραβλέπουν τις παρεμβάσεις της Μόσχας ακόμα και κατά την προετοιμασία της Πανορθοδόξου στην Κρήτη το 2016.

Μητροπόλεις όπως της Κέρκυρας, της Μεσογαίας, των Κυθήρων αλλά και κάποιοι της Βορείου Ελλάδος διατηρούσαν μια καλή σχέση με το Ρωσικό Πατριαρχείο και τον Κύριλλο. Πιο κοντά στη Μόσχα ακόμα και από το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος θεωρείται η Μονή Βατοπαιδίου.

Ο Ελληνοκύπριος ηγούμενος Εφραίμ είχε μεταφέρει στη Ρωσία προς προσκύνηση την Τίμια Ζώνη (ενώ είχε αρνηθεί αίτημα της Αμερικής και της Ρουμανίας), ένα από τα μεγαλύτερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, το 2011, και είχε συναντηθεί με τον ίδιον τον Πούτιν στο σπίτι του στο Νόβο-Ογκαριόβο.

Η περιφορά της Τίμιας Ζώνης, εκτός των εσόδων (την προσκύνησαν τρία εκατομμύρια πιστοί), προσέφερε μια τεράστια ευκαιρία στον Κύριλλο να κάνει επίδειξη δύναμης στο Φανάρι, αφού συγκέντρωσε στη Μόσχα τον πατριάρχη Γεωργίας, Ηλία, και τους μητροπολίτες Βαρσοβίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Μετά τη σύλληψη του Εφραίμ για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ο Ρώσος πρόεδρος αλλά και η Ρωσική Εκκλησία ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή του. Μάλιστα, είχαν φτάσει τότε να υποστηρίζουν δημόσια ότι η υπόθεση του σκανδάλου αναδείχτηκε για λόγους πολιτικούς μετά την επιστροφή του Εφραίμ με την Αγία Ζώνη.

Οταν, το 2013, ο πατριάρχης Μόσχας επισκέφθηκε το Βατοπαίδι, ο Εφραίμ τον υποδέχτηκε με θέρμη: «Γίναμε μάρτυρες της μεγάλης δύναμης του ρωσικού ορθόδοξου λαού. Οντως, η δύναμη της Εκκλησίας είναι μεγάλη ακόμα και στις ημέρες μας και η Εκκλησία της Ρωσίας, ως η πολυπληθέστερη, έχει μεγάλη ισχύ και επιρροή σήμερα σε όλο τον κόσμο. Δεν θα λησμονήσουμε και την άμετρη συμπαράστασή σας στην πρόσφατη δοκιμασία μας, για την οποία σας είμαστε ευγνώμονες».

Το Βατοπαίδι είναι η μονή η οποία έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι έφταναν στη Χαλικιδική, άφηναν τις οικογένειες και περνούσαν στον Αθω για ευλογία. Ανεξάρτητα από αυτά, η Μονή Βατοπαιδίου έχει διανείμει σε δεκάδες Μητροπόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο τρόφιμα (κυρίως κοτόπουλα!), ενώ ήταν πάντα δίπλα σε κάθε πρόσκληση για βοήθεια.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για κάποια μέσα ενημέρωσης πίσω από τα οποία βρίσκεται η μονή και τα οποία εκφράζονται θετικά για τη Μόσχα αλλά και για το σύνολο των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Μάλιστα, και το FBI έχει ασχοληθεί με το θέμα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, και ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούν κάποια εμβάσματα.

Οι μητροπόλεις

Επισήμως, σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου η Εκκλησία έχει χωριστεί σε ρωσικούς και αντιρωσικούς, στην Ελλάδα υπάρχουν μητροπολίτες που δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για τη Μόσχα, αλλά αυτό έχει να κάνει με τον εκκλησιαστικό τουρισμό (Κέρκυρα), αλλά και με όσους έχουν στραφεί κατά του δυτικού τρόπου ζωής.

Η αγάπη προς το «ξανθό γένος» δεν οφείλεται στις προφητείες, αλλά κυρίως στα οικονομικά. Πριν από τον COVID-19 χιλιάδες ήταν οι Ρώσοι που επισκέπτονταν τη χώρα μας για να προσκυνήσουν τον Aγιο Σπυρίδωνα Κέρκυρας ή τον τάφο του Αγίου Παΐσιου.

Επίσης, πριν από την κρίση, ιεράρχες, όπως από τις Μητροπόλεις Πατρών, Μεσογαίας, Βέροιας και Κέρκυρας, ταξίδευαν για Ρωσία με ιερές εικόνες και λείψανα αγίων. Ο οβολός των Ρώσων πιστών θεωρείται κρίσιμος για την ολοκλήρωση έργων ή για την ανάπτυξη κοινωφελούς έργου.