Με τους καθιερωμένους 21 κανονιοβολισμούς από το πυροβολείο του Λυκαβηττού τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

Λίγο πριν από τις 7 το πρωί ρίφθηκαν οι κανονιοβολισμοί από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, προς τιμή των 201 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.




Πώς ξεκίνησε η παράδοση

Η παράδοση ξεκινάει από τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί, επειδή τα 7 κανόνια στα πλοία του πολεμικού ναυτικού τους έπαιρναν 3 βλήματα στη σειρά, συνήθιζαν να τα αδειάζουν (3Χ7=21) σε ένδειξη καλών και ειρηνικών προθέσεων κάθε φορά που έμπαιναν σε φιλικό λιμάνι και κυρίως όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Το έθιμο φαίνεται πως μεταπήδησε στην Ελλάδα λόγω των στενών σχέσεων Ελληνικού και Βρετανικού Ναυτικού ειδικά μετά τη ναυμαχία στο Ναυαρίνο.

Η πρώτη φορά πάντως που ερίφθησαν 21 συμβολικοί κανονιοβολισμοί στην Αθήνα ήταν επί Όθωνα κατά τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το 1838.

Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 1838 καθιερώθηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως «παντοτινή, εις το διηνεκές εθνική εορτή των Ελλήνων» και γιορτάσθηκε με 21 βολές.