Μετά τα εμβόλια και τις θεραπείες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, οι φαρμακοβιομηχανίες στρέφονται πλέον στην εύρεση θεραπειών και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της long Covid, τα οποία ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν περάσει τη νόσο.

Ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας και εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία λένε ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν για τη θεραπεία της νόσου, η οποία αυτή τη στιγμή ταλαιπωρεί περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η long Covid, με περίπου 200 αναφερόμενες παθήσεις, ορίζεται από συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι επηρέασε 1 στους 7 ενήλικες σε ηλικία εργασίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Sandi Zack, 53 ετών, πρώην δασκάλα δημοτικού σχολείου από την περιοχή της Ατλάντα που δεν μπορεί πλέον να εργαστεί, περιέγραψε συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, ζάλη, πόνο στο στήθος και αίσθημα παλμών της καρδιάς από τότε που προσβλήθηκε από Covid τον Δεκέμβριο του 2020. Αναζήτησε βοήθεια από μια σειρά ειδικών και δοκίμασε μια ποικιλία φαρμάκων για να ανακουφίσει τα συμπτώματά της.

Ο όρος «σύνδρομο long Covid» περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2. Οι ασθενείς με long Covid παρουσιάζουν συχνά εύκολη κόπωση, μειωμένη ανοχή στην άσκηση, δύσπνοια, ακόμα και με φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία, αλλά και απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2:

1. Οξεία Covid-19 (Acute COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες.
2. Συνεχιζόμενη συμπτωματική Covid-19 (Ongoing symptomatic Covid-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες.
3. Μετα-Covid-19 σύνδρομο (Post Covid-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με Covid-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 28 Μαρτίου 2022