Η Μεγκ Ράιαν, πάλαι ποτέ βασίλισσα των αμερικανικών ρομαντικών κομεντί από την εποχή τού «Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (1989), ετοιμάζει την κινηματογραφική της επιστροφή όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα.

Η Μεγκ Ράιαν, πάλαι ποτέ βασίλισσα των αμερικανικών ρομαντικών κομεντί από την εποχή τού «Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (1989), ετοιμάζει την κινηματογραφική της επιστροφή όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα. Η είδηση όμως δεν είναι οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, αλλά ότι ο Τομ Χανκς, κινηματογραφικός παρτενέρ της τρεις φορές με τις ταινίες («Ο Τζο ενάντια στο ηφαίστειο», «Αγρυπνος στο Σιάτλ» και «Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας») σχεδιάζει να παίξει στην ταινία προκειμένου να στηρίξει την παραγωγή της παλιάς συνεργάτιδός του.

Εχουν περάσει δεκαέξι χρόνια από την τελευταία φορά που οι δυο τους εμφανίστηκαν μαζί στο σινεμά και το φιλμ της Μεγκ Ράιαν φαίνεται να τους ενώνει ξανά. Η ίδια έχει περιορίσει τελευταία τις εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη και έχει απογοητεύσει με μια σειρά μέτριων και κακών ταινιών την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η «Ιθάκη» της, όπως τιτλοφορείται το νέο φιλμ, ίσως ν' αποδειχτεί τυχερή.

Τη βάση για το σενάριο, γραμμένο από τον Ερικ Τζέντρεσεν («Band of brothers»), προσφέρει το μυθιστόρημα «Η ανθρώπινη κωμωδία» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Γουίλιαμ Σαρογιάν, ενώ το δράμα τοποθετείται σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνιας το 1942, όπου ο έφηβος Ομηρος, που φιλοδοξεί να γίνει o πιο γρήγορος αγγελιοφόρος με το ποδήλατό του, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει καθώς παραδίδει μηνύματα στους κατοίκους κατά την περίοδο του πολέμου. Ο Τομ Χανκς μπορεί να προετοιμάζεται για το επικείμενο κατασκοπικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αφού ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του «A hologram for a king», ωστόσο έχει αναλάβει και χρέη παραγωγού στην «Ιθάκη», οπότε μια σύντομη εμφάνισή του στον ρόλο του πατέρα του Ομηρου δεν είναι απίθανη.

Πρωταγωνιστής στην ταινία της Μεγκ Ράιαν είναι ο νεαρός Αλεξ Νέιστεντερ και τον πλαισιώνουν η ίδια η σκηνοθέτις (στον ρόλο της χήρας μητέρας του Ομηρου), ο Τζακ Κουέιντ (γιος της Ράιαν και του Ντένις Κουέιντ) καθώς και οι Σαμ Σέπαρντ και Μέλανι Γκρίφιθ.

Η «Ανθρώπινη κωμωδία» μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο σινεμά το 1943 από τον Κλάρενς Μπράουν με τον Μίκι Ρούνεϊ.