Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει ψευδοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, ενώ η προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.




Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ συνεχίζονται κανονικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Τσερνίχιβ βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας δίχως τρόφιμα, νερό και θέρμανση. Στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η Μόσχα ανοίγει σήμερα έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Ζαπορίζια μετά από άιτημα του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς.

Αντιθέτως, στη Χερσώνα, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Πριν τον πόλεμο ζούσαν εκεί 283.000 άνθρωποι. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος αυτών έχιε πάρει οτν δρόμο της προσφυγιάς καθώς είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που έχει τεθεί εξολοκλήρου υπό ρωσικό έλεγχο. Το Χάρκοβο, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι το έχουν ισοπεδώσει προσπαθεί να παραμείνει ελεύθερο. Οι επιτελείς της 92ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η μονάδα του στρατού που ανέλαβε να υπερασπιστεί την πόλη, συναντήθηκε με δυτικούς δημοσιογράφους.




Σε εξ’ αποστάσεως επιθέσεις στρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια, από την έναρξη της εισβολής. Από την πλευρά τους, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».












Αποσύρονται από το Τσερνόμπιλ

Πάντως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ τον οποίο είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Δεν υπάρχουν άλλα ξένα άτομα μέσα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ», ανέφερε στο Facebook η ουκρανική κρατική υπηρεσία για τη διαχείριση της περιοχής του εργοστασίου.

Στο Κίεβο η Ρομπέρτα Μετσόλα

Σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού προχωρά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ρομπέρτα Μετσόλα μεταβαίνει στο Κίεβο. Σε ανάρτησή της στο τουίτερ ανέφερε: «Καθ οδόν για το Κίεβο.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο. Θεωρούν ότι οι πιο στενοί του συνεργάτες, του αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες και αλλοιώνουν τη γενική εικόνα από φόβο. Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν έναν Πούτιν πολύ θυμωμένο με τους στρατιωτικούς του ηγέτες, διότι θεωρεί ότι τον παραπλάνησαν και για αυτό υπάρχει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να «αποκεφαλίζει» τον επικεφαλής των γαλλικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Σε αντίθεση με τους αμερικανούς και άγγλους συναδέλφους του, δεν προέβλεψε εγκαίρως την εισβολή.

Εντωμεταξύ, μαίνονται οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας -Κιέβου για τις νάρκες που έχουν «ξαμοληθεί» στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία κατηγόρησε χθες την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της. Τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία. Είχε προηγηθεί ισχυρισμό; του Κιέβου ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντάς τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης». Η Τουρκια, πάντως, αλίευσε δύο αλλά ξεκαθάρισε ότι και οι δύο χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες και δεν μπορεί να κρίνει σε ποια από τις δύο ανήκουν.













Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτο Levada εμφανίζει τη δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν ιδιαίτερα ενισχυμένη, κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Το 83% των Ρώσων φαίνεται να εγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου τους.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται το μπραντ εφέρ Δύσης Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε πληρωμή σε ρούβλια από την Παρασκευή 1η Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμβάσεις θα διακόπτονται. Την αντίθεσή τους έσπευσαν να εκφράσουν η Γαλλία και η Γερμανία. Απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ακολούθησε η Ιταλία και άλλοι. Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.