H επέκταση της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον 2 τείνει να επικρατήσει στη χώρα, όπου και φέρει αύξηση νέων νοσηλειών, νοσηλευομένων, αλλά ακόμη και διασωληνωμένων ασθενών με covid. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι επιστήμονες είδαν τον μέσο όρο θετικότητας του 7ημερου στο 8,2%.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των αποτυπωμάτων της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στην εν λόγω μετάλλαξη, με την αυξημένη διασπορά να επιστρέφει και να «δένει» με ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της προγενέστερης Όμικρον.

Επομένως, έπειτα από μια μικρή περίοδο ύφεσης, βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2, που καταλαμβάνει το 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.

Aύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων

Την ίδια στιγμή οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία πλησιάζουν τις 500, όμως, επί του παρόντος σημαντικός παράγοντας υπάρχει εξισορρόπησης και αυτός είναι ο αυξημένος αριθμός των εξιτηρίων.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται σε ορισμένες περιοχές ανάγκασαν τους επιστήμονες να «φρενάρουν» τα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών, έως τα τέλη Απριλίου, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ασθενών με covid. Έτσι, οι οι νέες εισαγωγές την ημέρα έφτασαν τις 426 και περίπου τους 3.500, οι νοσηλευόμενοι.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε για πρώτη φορά έπειτα από καιρό κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας που αντιμετωπίζουν πιο έντονο πρόβλημα.

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σημειώθηκε την Πέμπτη-και γενικότερα τις τελευταίες ημέρες- στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης με 757 νέα κρούσματα και στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας με 506 νέα κρούσματα.

Παράλληλα, σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών είχαμε γενικότερα εκτός από την Κρήτη και στην Αττική, ενώ την ίδια στιγμή ετοπίζεται σαφής μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως στους άνω των 65 ετών. Στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων, μάλιστα, τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

Ακόμη, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση κρουσμάωτων στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών.

Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 8 από τις Περιφερειακές ενότητες με σημαντική αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης αλλά και στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

Μετατόπιση ξανά των νέων μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, υπάρχει «σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη», γεγονός το οποίο ανησυχεί, όπως είπε, ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12 έως 34 ετών), με σημαντική αύξηση στους άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα στους άνω των 50 ετών.

Όμως δεν είναι αυτό το μοναδικό στοιχείο πορυ προβληματίζει. Όπως η ίδια αναφέρει , υπάρχει σοβαρή περίπτωση η αποτύπωση αυτή να είναι η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς πολλές φορές η επιβεβαίωση της νόσησης μένει … στο self test και δεν φτάνει στα ειδικά εργαστήρια για επαλήθευση με μοριακό ή rapid test, ώστε να γίνει και η καταγραφή στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 του ΕΟΔΥ.

Την τελευταία εβδομάδα, όμως, σημειώθηκε και αύξηση κατά 15% των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19.

«Είναι κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.