Δύο σημαντικές επαφές είχε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με Αμερικανούς παράγοντες, από τις οποίες η μία ήταν τηλεφωνική με τον ομόλογό του Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Αρχηγών των ΗΠΑ Στρατηγό Mark A. Milley, ενώ η δεύτερη στο γραφείο του με ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι επισκέπτονται επισήμως την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Έλλην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας τηλεφωνικά με τον Στρατηγό Milley, συζήτησε μαζί του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια και στην σταθερότητα του ευρύτερου ευρωατλαντικού χώρου. Ακόμα συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγος της Συμμαχίας, καθώς και την επαύξηση της ετοιμότητος των δυνάμεων αυτής προκειμένου να ενισχυθεί η διάταξη και η αποτρεπτική ικανότητα της Συμμαχίας.

Ακόμα συζητήθηκαν:

  • Η προοπτική και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβαθύνσεως της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement/ MDCA).
  • Η περαιτέρω αύξηση της συχνότητος και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
  • Η προοπτική περαιτέρω ενισχύσεως των Ελληνικών Ε.Δ. από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (μέσω EDA).
  • Το ενδεχόμενο χρηματοδοτήσεως του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ε.Δ. με χρήση κονδυλίων του προγράμματος “Foreign Military Financing” (FMF).
  • Επιβεβαιώθηκε η κοινή προσπάθεια Ελλάδος – ΗΠΑ για τη διατήρηση και προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμβάλουν αμφότερες οι Ε.Δ. με την διεξαγωγή διμερών, πολυμερών και διασυμμαχικών δράσεων επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως.

Σήμερα εξάλλου, ο Στρατηγός Κ.Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Ilan Goldenberg και την Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Erika Olson, που συνοδεύονταν από τον Goshi Vivek, στέλεχος του Πολιτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον εν Αθήναις Ακόλουθο Αμύνης των ΗΠΑ Πλοίαρχο Michael E. Biery.

thumbnail_06_apr_001

Πέρα από θέματα με την κατάσταση στην Ουκρανία και τα της γενικότερης ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν από την υλοποίηση της υπογραφείσας συμφωνίας MDCA, μεταξύ των δύο χωρών, με την οποία καθίσταται δυνατή η ταχύτερη υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και η αύξηση της συχνότητος και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ε.Δ. των δύο χωρών στον Ελλαδικό χώρο, ενώ συζητήθηκε και η προμήθεια αμυντικού υλικού από τα αποθέματα των αμερικανικών Ε.Δ., μέσω FMF.

Ακόμα συζητήθηκε η σημασία και σπουδαιότητα της διεξαγωγής διμερών, πολυμερών και διασυμμαχικών δράσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όπως οι ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» που είναι σε εξέλιξη, καθώς και των παρεχομένων από την Ελλάδα διευκολύνσεων φιλοξενίας και μετακινήσεως δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Συμμαχίας στη Σούδα, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών τους για τη διατήρηση και προαγωγή της ασφαλείας και της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή.