Τσερνομπιλ
Ελλάδα

Ουκρανία: Κατηγορεί τους Ρώσους ότι έκλεψαν θανατηφόρες ουσίες από το Τσερνόμπιλ

Η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι Ρώσοι έκλεψαν 133 εξαιρετικά ραδιενεργές ουσίες

Τις ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ κατηγορεί η Ουκρανία ότι έκλεψαν ραδιενεργές ουσίες από ερευνητικά εργαστήρια που θα μπορούσαν δυνητικά να τους σκοτώσουν.

Η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού της Ουκρανίας ανέφερε στο Facebook ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre και έκλεψαν 133 εξαιρετικά ραδιενεργές ουσίες.


«Θανατηφόρες ουσίες»

«Ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι θανατηφόρο εάν αντιμετωπιστεί με αντιεπαγγελματικό τρόπο», ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «η τοποθεσία των κλεμμένων ουσιών είναι προς το παρόν άγνωστη».

Το BBC, που έχει ρεπορτάζ για το θέμα, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκέρμαν Γκουλαστσένκο δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εκτέθηκαν σε μια «σοκαριστική» ποσότητα πυρηνικής ακτινοβολίας, λέγοντας ότι ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έχουν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής.

«Έσκαψαν γυμνό έδαφος μολυσμένο με ραδιενέργεια, μάζεψαν ραδιενεργή άμμο σε σακούλες για οχύρωση, ανέπνευσαν αυτή τη σκόνη», έγραψε ο Γκουλαστσένκο στο Facebook την Παρασκευή μετά από επίσκεψη στη ζώνη αποκλεισμού.