Η παρουσίαση του βιβλίου "Γιατί ήμουν εγώ, γιατί ήταν εκείνος"
Tων Ευγένιου Πιέρρη-Μάκη Φωκά
Σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», ο τέως δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Κηφισιάς, Ευγένιος Πιέρρης, παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης το βιβλίο που έχει γράψει μαζί με έναν άλλο Κηφισιώτη, τον Μάκη Φωκά, με τίτλο «Γιατί ήμουν εγώ, γιατί ήταν εκείνος».
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 20.00 αλλά η «δίψα» του κοινού ήταν τέτοια που έκπληκτοι οι διοργανωτές παρατηρούσαν τον κόσμο να έχει αρχίσει ήδη να γεμίζει την αίθουσα μία ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της παρουσίασης.
Στο χώρο βρέθηκαν πλήθος προσωπικοτήτων από την πολιτική σκηνή της χώρας και όχι μόνο, με την παρουσία μελών της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και αυτή του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου να ξεχωρίζουν, ενώ πέραν των δύο συγγραφέων, στο πάνελ βρέθηκαν και οι Ζάχος Χατζηφωτίου, Αλέξανδρος Σαμαράς, Βασίλης Δασκαλάκης, Χρήστος Ζαμπούνης και Ιζαμπέλα Κογεβίνα.
Ο συντονιστής της παρουσίασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χρήστος Ζαμπούνης, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της εκδήλωσης, απεύθυνε έναν πρώτο χαιρετισμό, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου «Παρνασσός» και προσκάλεσε στο βήμα τον επόμενο ομιλητή Αλέξανδρο Σαμαρά.
Ο γνωστός αρχιτέκτονας και πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών τόνισε πως δέχτηκε να μιλήσει για το συγκεκριμένο βιβλίο, αφού του το ζήτησε ο καλός του φίλος, Ευγένιος Πιέρρης, αλλά και διότι υπάρχει σε αυτό αναφορά για την οικογένειά του, αλλά και τον ίδιο. Πρόσθεσε επίσης πως πρόκειται για ένα πολύπλευρο βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον και εμφανίστηκε χαρούμενος που οι δύο συγγραφείς ξεπέρασαν τις αρχικές αντιδράσεις και προχώρησαν στη δημιουργία του. Στη συνέχεια, και αφού πρώτα διάβασε ένα μικρό κομμάτι από τον πρόλογο, αναφέρθηκε στην καλογραμμένη γλώσσα που υπάρχει, αλλά και στο συνδυασμό της σοβαρότητας, αλλά και του χιούμορ που επικρατεί μέσα σε αυτό, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του μοιράζοντας μπράβο στους συγγραφείς για την προσπάθειά τους.
Ακολούθησε η εμφάνιση της ηθοποιού Ιζαμπέλας Κογεβίνα η οποία έδινε μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση, διαβάζοντας με τον δικό της τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο.
Έπειτα, ακολούθησε ο πρόεδρος του Bussiness College of Athens, Βασίλης Δασκαλάκης, ο οποίος χαριτολογώντας τόνισε πως μπορεί το κοινό να άκουσε ένα κομμάτι του βιβλίου, αλλά θα πρέπει να το αγοράσει κιόλας, ενώ στη συνέχεια σχολίασε πως ξεκίνησε να διαβάζει το βιβλίο και η ώρα κυλούσε χωρίς να το καταλάβει. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ένιωσε μεγάλη στεναχώρια όταν το ολοκλήρωσε, γιατί ήθελε κι άλλο, αφού θεωρεί πως παρουσιάζονται ορισμένα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με γλαφυρό τρόπο, που τα κάνουν πιο κατανοητά και παρομοίασε τον τρόπο γραφής με αυτόν του Ζάχου Χατζηφωτίου.
Επί τη ευκαιρία της αναφοράς του ονόματός του, ο σπουδαίος αυτός συγγραφές ανέβηκε στο βήμα με τη σειρά του και το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα, αναγνωρίζοντας την μεγάλη του προσφορά στην Τέχνη.
Ο ίδιος ξεκίνησε να μιλάει για το βιβλίο με έναν ξεχωριστό τρόπο, που έκανε τον κόσμο να γελάσει ουκ ολίγες φορές, αλλά όταν αναφέρθηκε στο κεφάλαιο «Ο Τσώρτσιλ έσωσε την Ελλάδα», ζήτησε την απαραίτητη σοβαρότητα για ένα τέτοιο θέμα.
Και αφού άπαντες οι ομιλητές ολοκλήρωσαν αυτά που είχαν να πουν, ήρθε η σειρά των δύο συγγραφέων, με τον Ευγένιο Πιέρρη να παίρνει πρώτος το λόγο και φυσικά να ευχαριστεί όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους. Εν συνεχεία, πρόσθεσε πως η ιδέα για αυτό το βιβλίο ήρθε όταν άκουγε τον φίλο του τον Μάκη Φωκά να λέει διάφορες ιστορίες από τα παλιά και λίγο καιρό αργότερα, σε ένα ξενοδοχείο στην Κηφισιά, του είπε πως θα πρέπει να τις γράψει ώστε να μην χαθούν ποτέ.
Επειδή όμως ο κ. Φωκάς δεν ήταν λάτρης της γραφής, δημιουργούσε πρόχειρα τις ιστορίες του, τις οποίες επιμελούνταν στη συνέχεια ο κ. Πιέρρης και έφτασε στο σημείο να προσθέτει και δικά του κομμάτια σε αυτό το δημιούργημα.
Επίσης, ανέφερε πως οι αρχικές αντιδράσεις του κόσμου, που άκουγε αυτή την ιδέα, ήταν από αρνητικές και επικριτικές μέχρι πολύ ενθαρρυντικές, όμως, τελικά, όλοι οι φίλοι των δύο ανδρών θέλησαν να συμβάλουν σε αυτό το βιβλίο και είναι χαρακτηριστικό πως συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 φωτογραφίες, από τις οποίες δημοσιεύθηκαν μονάχα οι 300.
Τελευταίος μίλησε ο έτερος συγγραφέας του βιβλίου, Μάκης Φωκάς, ο οποίος, στο ξεκίνημα του λόγου του, υποστήριξε πως ο τίτλος είναι «κλεμμένος» από τον Μποτλέρ και τον Προύστ, με τη διαφορά πως δεν υπάρχει «εγώ ή εκείνος», αλλά οι ήρωες του βιβλίου είναι όλος ο κόσμος που το διαβάζει. Επίσης, ευχαρίστησε τον Ευγένιο Πιέρρη, καθώς, όπως είπε, εκείνος ήταν που περνούσε ώρες μπροστά από τον υπολογιστή για να καθαρογράψει όσα είχε προηγουμένως αποτυπώσει απλώς σε ένα χαρτί ο ίδιος.
Ολοκληρώνοντας, χαρακτήρισε το βιβλίο αυτό σαν «το έβδομο εγγόνι» του, το οποίο έχει δύο παππούδες, εκείνον και τον κ. Πιέρρη, αλλά και δύο γιαγιάδες, τη θύμηση και την ανάμνηση.