Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής, και τοποθετήθηκε επί της άρσης των μέτρων κατά του κοροναϊού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Μαΐου ενώ εστίασε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κιουμής είπε χαρακτηριστικά πως «Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στους ίδιους χώρους με τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία. Η άρση των μέτρων δεν έχει στόχο να επιβραβεύσει ή όχι, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Τα μέτρα στοχεύουν στον τουρισμό και είναι γεγονός πως ο τουρισμός είναι βασικό κομμάτι της οικονομίας».

Και συμπλήρωσε πως «Εάν δεν τονωθεί ο εμβολιασμός, τότε θα έχουμε σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε βάθος χρόνου».

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «Τα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν πως, σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και όσους έχουν νοσηρότητες, θα βοηθήσει η 4η δόση για να έχουν μία επιπλέον προστασία, χωρίς θλιβερές συνέπειες. Τα εμβόλια που κάναμε έχουν δυστυχώς περιορισμένη δυνατότητα κάλυψης από τον κοροναϊό».

Τέλος, ο κ. Κιουμής μίλησε και για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που έρχεται το φθινόπωρο.
«Το φθινόπωρο θα υπάρχει πιθανότατα μία έξαρση κρουσμάτων, ωστόσο θα έχουμε ένα νέο και επικαιροποιημένο εμβόλιο, και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη τουλάχιστον ενός έτους. Εάν η πανδημία είναι σε έξαρση από το φθινόπωρο, και έχει τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά, δηλαδή θα προκαλεί θανάτους, τότε είναι πιθανό να επανέλθει το πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Δείτε το σχετικό βίντεο