Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Μπαλτζώης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στάθηκε στα κάτωθι σημεία:

Αναφορικά με το πυραυλοφόρο πλοίο Moskva

Αν χτυπήθηκε από πύραυλο σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά, αυτά τα καράβια έχουν αντιπυραυλικά συστήματα. Λέγεται ότι χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, αυτό είναι αδιανόητο δηλαδή για ένα τέτοιο πλοίο να δεχτεί δύο πυραύλους και να μην τους αντιμετωπίσει με τα συστήματα ασφαλείας που έχει. Βέβαια η δικαιολογία που λένε οι Ρώσοι ότι μάλλον πήρε φωτιά δεν ευσταθεί, προκρίνεται η πιθανότητα να εχει βληθεί από δύο αντιπλοικούς πυραύλους. Πλήττεται σφοδρά το γόητρο των ρωσικών δυνάμεων, όταν χτυπιέται η ναυαρχίδα τους στην Μαύρη θάλασσα αυτό είναι θανατηφόρο για το γόητρο αλλά και για το ηθικό των στρατιωτών όταν βλέπουνε αυτό το χτύπημα και φυσικά από την άλλη πλευρά ανυψώνεται το ηθικό των αντιπάλων τους.

Αναφορικά με τη δήλωση Μεντβέντεφ για τα πυρηνικά στη Βαλτική

Πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος για όλη τη περιοχή της Βαλτικής θάλασσας συζητούσαν για ένα καθεστώς αποπυρηνικοποίησης τώρα αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία προωθεί πυρηνικά όπλα και είναι κάτι που δεν είναι καλό γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει.

Αναφορικά με την άρνηση του προέδρου Ζελένσκι να δεχτεί τον κ. Σταϊνμάιερ

Ο κ. Ζελένσκι μάλλον λόγω της συνεχούς έκθεσης στα ΜΜΕ αρχίζει και χάνει το παιχνίδι των εντυπώσεων που ήταν υπέρ του μέχρι τώρα. Δείχνει μια αλαζονεία, προσπαθεί να γελοιοποιήσει δηλώσεις Rώσων αξιωματούχων κλπ, αυτό δεν είναι καλό σημάδι ειναι αυτό που λέμε αλαζονεία της εξουσίας ή δεν έχει αντίληψη της θέσης που βρίσκεται. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία είναι σε δύσκολη θέση, γίνεται πόλεμος, ο κάθε ηγέτης έχει καθήκον να προασπίσει τη χώρα του και να διαφυλάξει τους υπηκόους του αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα όταν μιλάς για την ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης που είναι η Γερμανία η οποία σε έχει στηρίξει τόσο πολύ και μιλάς για τον πρόεδρο της χώρας, την κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας της Γερμανίας ο οποίος μάλιστα είναι και πολύ δημοφιλής στη Γερμανία. Αυτό ενόχλησε πάρα πολύ τους Γερμανούς, ήταν εξευτελιστικό αυτό το οποίο έκανε ο κ. Ζελένσκι για αυτό το μάζεψε αλλά το κακό έγινε και ενδεχομένως να το πληρώσει.

Η περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας σημαίνει συνέχιση του πολέμου με κάθε αποτέλεσμα. Αυτή η κλιμάκωση μπορεί κάποια στιγμή να ξεφύγει και να γενικευτεί και να φτάσουμε μέχρι έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Και βέβαια και οι δηλώσεις του κ. Μπάιντεν και άλλων ηγετών που είναι προσβλητικές ακόμα και κατηγορίες εναντίον του προέδρου Πούτιν. Μίλησαν για γενοκτονία είναι πολύ βαρύ αυτό, για να γίνει αυτό πρέπει να βγουν τα στοιχεία πρώτα και εν συνεχεία να κινηθούν οι διαδικασίες. Το να λεω εγώ ή εσείς αυτά τα πράγματα χωρίς να έχουμε τα δεδομένα και τα δεδομένα αυτά δεν θα βγουν ούτε από την Ουκρανία ούτε από τη Ρωσία αλλά από ένα διεθνή οργανισμό.

Ακούστε τη συνέντευξή του