Παλαιός γνώριμος του λιμανιού του Πειραιά ήταν το ήταν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό “Moskva”, που επλήγη από τους Ουκρανούς με κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – επιφανείας (εναντίον πλοίων) τύπου “Neptune” και τελικώς βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, το καταδρομικό “Moskva είχε επισκεφθεί τον Πειραιά στις 21 Δεκεμβρίου 2012, συνοδευόμενο από το πυραυλοφόρο αντιτορπιλλικό «Smetlivy”, πραγματοποιώντας ολιγοήμερη επίσκεψη καλής θελήσεως με την ευκαιρία των τότε εορτών των Χριστουγέννων.

Μάλιστα τον είσπλου και απόπλου του καταδρομικού από τον λιμένα του Πειραιώς είχε καταγράψει σε βίντεο η γνωστή πειραιώτικη ιστοσελίδα «Πειραιάς – PiraeusPort» (pireaspiraeus.com) και το ανέβασε στο κανάλι του youtube.

  Το καταδρομικό “Moskva”, η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, επλήγη χθες τα ξημερώματα, 50η ημέρα από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, που ακολούθησαν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα ανοιχτά της Οδησσού, από δύο κατευθυνόμενα βλήματα “Neptune που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί από παράλιες συστοιχίες, συμφώνως με σχετική ανακοίνωσή τους. Αποτέλεσμα του πλήγματος που δέχτηκε το πολεμικό ήταν οι μεν Ρώσοι να υποστηρίζουν ότι η φωτιά προκλήθηκε «από ανάφλεξη των πυρομαχικών του», χωρίς να δίδουν περισσότερες λεπτομέρειες, και ότι ήδη ρυμουλκείται και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από 510 άτομα, έσβησε τις φωτιές, ενώ οι Ουκρανοί  από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το πλοίο έχει αρχίζει να βυθίζεται και το έχει εγκαταλείψει το πλήρωμά του. Τελικώς με νεότερη ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, οι Ρώσοι παραδέχτηκαν ότι το σκάφος βυθίστηκε στη διάρκεια της προσπάθειάς τους να το ρυμουλκήσουν με κακές καιρικές συνθήκες.  

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του πολέμου, το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλακεί στο περιστατικό με τους 19 φρουρούς-πεζοναύτες της μικρής νησίδος Φιδονήσι, από τους οποίους είχε ζητήσει να παραδοθούν για να λάβει από αυτούς αρνητική απάντηση, αλλά στη συνέχεια παραδόθηκαν και μετά αντηλλάγησαν με Ρώσους αιχμαλώτους των Ουκρανών.

Επίσης στις 24 Μαρτίου 2022, οι Ουκρανοί ανέφεραν πως κατέστρεψαν το αποβατικό σκάφος του ρωσικού ναυτικού “Saratov”, που ήταν εν όρμω στο λιμάνι Μπερντιάνσκ της Αζωφικής Θάλασσας, κάτι που επίσης δεν παραδέχτηκαν ότι συνέβη οι Ρώσοι.

Το καταδρομικό “Moskva, είναι σοβιετικής σχεδιάσεως και κατασκευής, καθώς καθελκύστηκε το 1976 και τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία το 1983, επί Σοβιετίας, με αρχική ονομασία ως “Slava” («Δόξα»), ονομασία που άλλαξε στο σημερινό του όνομα “Moskva” («Μόσχα»), μετά το 1991 και τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ενώσεως στα εξ ων συνετέθη. Το πυραυλοφόρο καταδρομικό είναι εξοπλισμένο με 16 εκτοξευτές Κ/Β επιφανείας-επιφανείας (κατά πλοίων επιφανείας) τύπου P-1000 Vulcan, και Κ/Β πλεύσεως (cruise) “Kalibr” εναντίον στρατηγικής σημασίας στόχων ξηράς, καθώς και άλλα οπλικά συστήματα εναντίον υποβρυχίων και για την αντιαεροπορική/αντιπυραυλική του προστασία.