Ερήμωσαν τα αστικά κέντρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πόλη και να κατευθύνονται στην εξοχή για το Πάσχα. 

Η ροή των αυτοκινήτων που έφευγαν προς Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα ήταν ήδη αυξημένη από την Μεγάλη Τρίτη. Το ίδιο και ο αριθμός των αυτοκινήτων που εγκατέλειπαν τη Θεσσαλονίκη για τα παραθαλάσσια θέρετρα.

Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη τα καράβια αναχωρούσαν από τον Πειραιά ασφυκτικά γεμάτα και οι κρατήσεις στα νησιά του Αιγαίου είχαν ξεπεράσει καιρό πριν το 95%. Μεγάλη Εβδομάδα και είχαν αγγίξει το 100%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας από τις 6 το πρωί σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (21/4) μέχρι τις 6 το απόγευμα 46.396 αυτοκίνητα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 35.671 αυτοκίνητα προς Λαμία.
5575441
Πάνω από 40.000 άνθρωποι πήραν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, οι περισσότεροι για κάποιο κυκλαδονήσι. Πάνω από 100.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αττική την ίδια μέρα, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τις 7 το απόγευμα, είχαν φύγει 90.000 αυτοκίνητα.

Χιλιάδες ακόμη οχήματα μετακινήθηκαν εντός του νομού, στις παραθαλάσσιες περιοχές. Εφόσον οι μπάρες στις εξόδους της πόλης δεν θα έκλειναν όπως το 2020, ο κόσμος είχε αποφασίσει να αφήσει πίσω του τον ιό, εγκλωβισμένο στους άδειους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Σε σχέση με το 2019, η έξοδος από την Αττική, ήταν μέχρι τη Μ. Πέμπτη 15% μεγαλύτερη.

Αυξημένη κίνηση στα ΚΤΕΛ

Την ίδια ώρα στα ΚΤΕΛ τα λεωφορεία φεύγουν το ένα μετά το άλλο γεμάτα επιβάτες για όλη την Ελλάδα καθώς αρκετοί επέλεξαν το συγκεκριμένο τρόπο αναχώρησης από την πρωτεύουσα.

Σε σχέση με το 2019 που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία παρατηρείται αύξηση κατά 30-35% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών ΚΤΕΛ Σοφοκλή Φάτσιο. Μάλιστα, σε πολλά δρομολόγια, όπως των γραμμών Αθήνα Πελοποννήσου και Ηπείρου, η πληρότητα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σοφοκλής Φάτσιος, αγγίζει και το 45-50%. Ιδιαίτερη αύξηση καταγράφεται και προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Θεσσαλία αλλά και Θεσσαλονίκη.
5575384

Αυξημένη κίνηση όμως παρατηρείται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% στις αμαξοστοιχίες κυρίως στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που θα επιλέξουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις μετακινήσεις τους, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και Μεγάλο Σάββατο θα ενισχυθούν οι συρμοί InterCity με ένα επιπλέον βαγόνι για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Αυξημένες είναι και οι πληρότητες στις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines, από το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) και αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε αυξημένες πληρότητες σε όλους τους προορισμούς της Ελλάδας με κορύφωση πληρότητας 100% σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή. Τα εισιτήρια σε ελληνικούς προορισμούς έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση, με πληρότητα που αγγίζει το 85%, έχουμε και σε διεθνείς προορισμούς όπως Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία.
5575175

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η έξοδος των εκδρομέων μέσω πλοίων. Πολύς κόσμος βρέθηκε στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σύμφωνα με τους ακτοπλόους η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής είναι 100%. Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 19 δρομολόγια, 17 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο.

Μέτρα της τροχαίας

Αυξημένα είναι εξάλλου τα μέτρα από την Τροχαία.
Ο σχεδιασμός των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, περιλαμβάνει:

– Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής

– Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

– Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

– Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

– Κατά τόπους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

– Παρουσία τροχονόμων στα διόδια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

– Ενημέρωση των πολιτών, μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που θα είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρησή τους για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.