Νέα δεδομένα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δημιουργεί η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Έτσι, ενώ οι μαθητές θα επέστρεφαν από τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την ίδια ημέρα (σ.σ. 02.05.2022) υποχρεώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς να γυρίσουν στις τάξεις μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Τρίτη, 3 Μαΐου.

Τώρα, όσο αφορά στη λήξη της σχολικής χρονιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ενημέρωσε ότι η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι η 15η Ιουνίου, για τα γυμνάσια η 30ή Μαΐου και για τα λύκεια η 20ή Μαΐου.

Οι εξετάσεις στο γυμνάσιο θα διεξαχθούν στις 1-15 Ιουνίου και στο λύκειο στις 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Self test μόνο στους μαθητές με συμπτώματα - Τι ισχύει με τα κρούσματα


Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν πλέον αρνητικό self test, δίνοντας περαιτέρω για τον έλεγχο των μαθητών.

Η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως τα self test δεν αναμένεται να σταματήσουν εντελώς, όμως θα γίνονται μόνο σε όσους μαθητές παρουσιάζουν συμπτώματα. «Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα» είπε.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing. «Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί με κοροναϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κάνει σαφές πως τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος θα είναι δωρεάν, ενώ πλέον θα είναι στοχευμένος σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

«Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι», ανέφερε. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.