skaftouros_ntok
Ελλάδα

Γιάννης Σκαφτούρος: Τον πυροβόλησαν τρεις φορές εξ’επαφής στο κεφάλι - Νέα φωτογραφία ντοκουμέντο με τους δράστες

Σε φωτογραφία που έφερε στο φως ο Alpha, φαίνονται οι δράστες να μεταφέρουν τα καλάσνικοφ μέσα σε σάκους

Συνεχίζουν την έρευνα οι αρχές, σχετικά με την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, μέσα στο σπίτι του στα Σκούρτα Βοιωτίας, τη Δευτέρα του Πάσχα.

Σύμφωνα με το Mega, τρεις από τις σφαίρες των ατόμων που τον δολοφόνησαν, βρήκαν τον «θείο Τζο» στο κεφάλι. Ακόμη, ο Γιάννης Σκαφτούρος δέχθηκε άλλες δέκα σφαίρες σε όλο του το σώμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες του ήθελαν να είναι σίγουροι όταν θα έφευγαν από το σημείο, ο «θείος Τζο»  θα ήταν σίγουρα νεκρός. Στο μεταξύ, οι μέχρι τώρα  έρευνες του τμήματος Ανθρωποκτονιών δείχνουν, ότι πιθανότατα οι δράστες να έφυγαν, είτε προς τα Μέγαρα, είτε προς το Θριάσιο.

Μετέφεραν τα καλάσνικοφ μέσα σε σάκους

Σημειώνεται πως ο Alpha, κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων παρουσίασε ντοκουμέντα με τους  δράστες. Οι εικόνες καταγράφηκαν πέντε λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι και αφού είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ τον Γιάννη Σκαφτούρο μέσα στην αυλή του εξοχικού του, κοντά στα Δερβενοχώρια. Οι δράστες επιβαίνουν σε μηχανή, η οποία ακολουθεί μία άλλη μηχανή και ένα αυτοκίνητο.

ak

Στην εικόνα που εξασφάλισε ο ALPHA, φαίνεται ο σάκος που έχουν μέσα τα καλάσνικοφ, καθώς και η ενδοεπικοινωνία που έχουν στα κράνη τους. Επίσης, φορούν γάντια. Επιπλέον, κάμερα κλειστού κυκλώματος δείχνει 8 λεπτά μετά το έγκλημα την πρώτη μηχανή των δραστών, που συνοδεύεται από ΙΧ. Η δεύτερη μηχανή ακολουθεί 34” μετά, και είναι αυτή που αντιμετωπίζει πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι εκτελεστές να φύγουν πεζή.

Την ίδια ώρα, οι έμπειροι αξιωματικοί της ασφάλειας εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ που χρειάζονται, έτσι ώστε να φανεί ποια ήταν η διαδρομή που ακολούθησαν οι  άνθρωποι που δολοφόνησαν τον Σκαφτούρου, αλλά και ποιοι ήταν οι συνεργοί που τους βοήθησαν όταν χάλασε η κλεμμένη μηχανή αλλά και το αγροτικό όχημα που πήραν δια της βίας. Παράλληλα, το άλλο σκέλος της έρευνάς τους στρέφεται στο εάν είχε οικονομικές ή παλιές διαφορές καθώς και εάν η  εντολή για τη δολοφονία του δόθηκε μέσα από τις φυλακές και αν το «χτύπημα» ήταν μήνυμα της «νέας γενιάς» της Greek Mafia.

Από την άλλη πλευρά, η ιατροδικαστική έκθεση για τον Γιάννη Σκαφτούρο μετά την επιχείρηση της εκτέλεσής του στα Σκούρτα, περιελάμβανε μερικά σοκαριστικά στοιχεία καθώς από τις συνολικά 15 σφαίρες που «έπεσαν», τον βρήκαν οι 10.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό δείχνει ότι οι δράστες ήταν έμπειροι από ανάλογα περιστατικά και επιθέσεις, καθώς δεν δίστασαν να τον «γαζώσουν» μπροστά στην οικογένειά του. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις του τουλάχιστον τρεις ημέρες, ενώ πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιούσαν την επίθεση ακόμη και αν οι bodyguards του «Θείου Τζο» ήταν εκεί. Και αυτό γιατί, τις ημέρες του Πάσχα, τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά, τα αντανακλαστικά πεσμένα και η προσοχή στραμμένη αλλού.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον Σκαφτούρο

Ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας σχολίασε στην ΕΡΤ, ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλωμα, μια «κανονική μαφία, σαν την ιταλική» που εμπλέκεται στην εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη Greek mafia μιλώντας και για τα συμβόλαια θανάτου ως «μια ακραία λύση επαγγελματικού τύπου για να μπορεί κάποιος να καθαρίσει εναν άλλον», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση Σκαφτούρου με τη δολοφονία του οποίου, όπως είπε, «θα μπορούσαμε να έχουμε εκατόμβη νεκρών».

«Και η κόρη του εξ όσων γνωρίζω μπήκε μπροστά στις βολές για να τον προστατεύσει και τραυματίστηκε», εξήγησε. «Ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε δις ισόβια και 26 χρόνια, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρά μια πλούσια δράση. Και ήταν έξω. Υπάρχουν αυτά τα δικονομικά τερτίπια που χρησιμοποιούν οι καλοπληρωμένοι δικηγόροι αυτών των ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάσκας.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών, διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση ότι από τις 15 σφαίρες των δραστών με καλάσνικοφ, συνολικά οι 10 κατέληξαν στο κορμί του 55χρονου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι Αρχές έκαναν λόγο για έμπειρο χειριστή όπλου, καθώς σε συνθήκες πίεσης και παρουσία κόσμου είχε το εν λόγω αποτέλεσμα, ενώ δεν αποκλείουν και τη συμμετοχή του, παλαιότερα, σε ανάλογες εγκληματικές ενέργειες, με την εκτέλεση από πλευράς του και άλλων «συμβολαίων θανάτου».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δράστες ήταν τρεις και χρησιμοποίησαν 2 καλάσνικοφ και 1 πιστόλι. Οι αρχές υπολογίζουν ότι η εκτέλεση δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα, μάλιστα ένας από τους μάρτυρες είπε πως οι δράστες όταν έφτασαν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα φώναξαν προς τους υπόλοιπους «πέστε κάτω» και άρχισαν να πυροβολούν προς το μέρος του Σκαφτούρου.

Όσον αφορά στις έρευνες των Αρχών, επικεντρώνονται στις δραστηριότητες του θύματος τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την αποφυλάκισή του. Ψάχνουν να βρουν με ποιους είχε σχέσεις, τι δραστηριότητες είχε το τελευταίο διάστημα αλλά και τι αφορούσαν, δηλαδή αν υπήρχε κάποιος που μπορεί να «δυσαρεστούσε» με αυτές τις δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν τα άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα της άγριας δολοφονίας: ο 45χρονος συμπέθερος του θύματος και η κόρη του. Πάντως, οι Αρχές εκτιμούν ότι από αυτές τις καταθέσεις δεν θα φτάσουν στα ίχνη των δραστών.