Συνεδριάζει σήμερα, ημέρα Πέμπτη 28/04, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την οριστικοποίηση της άρσης των μέτρων για την έξοδο από την πανδημία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν όλες οι λεπτομέρειες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση της χώρας μας στην «επόμενη μέρα», μετά την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και με ελεύθερη πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι θα λειτουργούν μάλιστα στο 100% της χωρητικότητάς τους, θα κάνει ποδαρικό ο Μάιος.

Έτσι, από την Κυριακή 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί, ενώ οι επιστήμονες πραγματοποιούν σήμερα τηλεδιάσκεψη, με σκοπό τον καθορισμό όλων των επί μέρους θεμάτων για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας, ή την πιθανότητα επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας.


Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων λόγω Πάσχα

Ωστόσο, η πλήρης κατάργηση των μέτρων κατά του κοροναϊού, θα απαιτήσει προσεκτικό χειρισμό, όπως λένε οι ειδικοί, ώστε η νέα «κανονικότητα» να συμβαδίζει μεν με αυτή των άλλων χωρών της Ευρώπης, αλλά χωρίς να παραβλέπονται τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες έχουν δηλώσει πως αναμένουν έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες εξαιτίας των εορτών του Πάσχα.

Ήδη, χθες Τετάρτη 27/4, με την αύξηση του αριθμού των τεστ μετά τις γιορτές, είχαμε και διπλασιασμό των κρουσμάτων και συγκεκριμένα αύξηση κατά 6.760 κρούσματα.

Στην αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω Πάσχα αναφέρθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Νομίζω πως αυτή την εβδομάδα θα έχουμε το νου μας να δούμε αν θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων λόγω Πάσχα. Ελπίζω ότι ακόμη κι αν τη δούμε, θα είναι μικρή.

Από εδώ και πέρα ο καιρός ανοίγει, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανοσοποιηθεί: οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει το εμβόλιο ή έχουμε νοσήσει, άρα δεν είμαστε όπως πριν από 2 χρόνια που δεν είχαμε έρθει σε επαφή με τον κοροναϊό. Κινδυνεύουν πάντα, όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας με συνοσυρρότητες”, είπε χαρακτηριστικά.


Ποια μέτρα καταργούνται από την 1η Μαΐου

Τα μέτρα που αίρονται από την 1/5/22 είναι:
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
Θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

• Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

  • Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ από την επόμενη μέρα, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους.