Η Αρχή Προσφύγων ενέκρινε το αίτημα του 18χρονου αριστούχου μαθητή από τη Γουϊνέα, για χορήγηση ασύλου, με τον Σαϊντού Καμαρά να παραμένει στη χώρα μας, σύμφωνα με πηγές του parapolitika.gr. 

DSC_8820
Η υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά έγινε γνωστή μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με την εικόνα του 18χρονου πρόσφυγα, ο οποίος κινδύνευε με απέλαση, να παρελαύνει με τους συμμαθητές του από το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου για την Εθνική Επέτειο να προκαλεί συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο μαθητής έλαβε απορριπτική απόφαση α΄ βαθμού στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, και στη συνέχεια το αίτημα του εξετάστηκε σε β' βαθμό, όπου η έκβαση ήταν θετική για τον Σαϊντού, ο οποίος θα παραμείνει στη χώρα μας για να συνεχίσει τις σπουδές του, όπως ονειρευόταν. 

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ιστορίας του και τη μεγάλη κινητοποίηση από την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία του Αγίου Δημητρίου που απηύθυνε δημόσια έκκληση για να χορηγηθεί διεθνής προστασία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την ενίσχυση του φακέλου του 18χρονου πρόσφυγα με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση επέδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνάντησε τον Σαϊντού Καμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του η απόφαση της Αρχής Προσφύγων να επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του.
kamara
Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα μόνος, ως ασυνόδευτος ανήλικος, τον Νοέμβριο του 2019 και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Έκτοτε γράφτηκε στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, όπου φοιτά έως σήμερα και είναι μάλιστα ανάμεσα στους αριστούχους μαθητές, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά του σχολείου του, με τους συμμαθητές του να έχουν δώσει τον δικό τους αγώνα για να χορηγηθεί στον φίλο τους άσυλο. Οι καθηγητές και οι συμμαθητές του μιλούν για το πάθος και τη θέληση για μάθηση που διακατέχει τον 18χρονο, ο οποίος ονειρεύεται να ζήσει και να σπουδάσει στην Ελλάδα, οικοδομώντας στη χώρα μας την ενήλικη ζωή του.