as
Ελλάδα

Αντιστράτηγος Λαλούσης: Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί ισχυρή συνιστώσα της διακλαδικής δύναμης - Παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΣ στην Ημερήσια Διαταγή του

Το γεγονός ότι «ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί την ισχυρή συνιστώσα της διακλαδικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων» καθώς και το ότι «παραμένει σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας για να βοηθήσει όπου απαιτηθεί» υποστήριξε στην Ημερήσια Διαταγή του ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, στη διάρκεια της τελετής για τον Προστάτη του Ελληνικού Στρατού (εκτός Πυροβολικού) Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα στη Σχολή Πεζικού Χαλκίνος.

Στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς, ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ΠΣ Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και ΕΛΑΣ, Ακόλουθοι Αμύνης ξένων κρατών, o Βουλευτής Ευβοίας Σπυρίδων Πνευματικός ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου και ο Βουλευτής Ευβοίας Αθανάσιος Ζεμπίλης. Τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα εκπροσωπήθηκαν από τον Βουλευτή Β΄ Δυτικής Αττικής Γεώργιο Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), τον Σμήναρχο ε.α. Γεώργιο Τσιτσιλιάνο (ΚΙΝΑΛ), τον Υποναύαρχο ε.α. Ιωάννη Ντουνιαδάκη ΠΝ (ΚΚΕ) και τον Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) ε.α. Αντώνιο Μυλωνάκη (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ).

Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριεφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας Γεώργιος Κελαϊδίτης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.

kkk
kkkkkk
kkky
___

Στο πλαίσιο της τελετής ο κ. Χαρδαλιάς παρακολούθησε τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του 3ου Συντάγματος Πεζικού κατά την περίοδο 1912 – 1922, ενώ ακολούθως ο Υφυπουργός, οι Αρχηγοί και οι υπόλοιποι καλεσμένοι περιηγήθηκαν στη στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και μέσων στον προαύλιο χώρο της Σχολής και επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Μουσείο της, με τα σημαντικής αξίας ιστορικά και πολεμικά κειμήλια.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της τελετής, και περνώντας από τον χώρο όπου βρίσκονταν συστήματα του Όπλου των Διαβιβάσεων του Στρατού, ο ΥΦΕΘΑ από αναπτυγμένο εποχούμενο ψηφιακό τακτικό σύστημα επικοινωνιών αντάλλαξε ευχές μέσω βιντεοκλήσεως με στελέχη και οπλίτες θητείας, οι οποίοι υπηρετούσαν τα Επιτηρητικά Φυλάκια «Διλόφου» και «Αγαθονησίου».

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΣ στην Ημερήσια Διαταγή του

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ.Λαλούσης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής ενδιαφέροντα:

 • Ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος καθιερώθηκε ως Προστάτης του Στρατού Ξηράς το 1864.
 • Φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη συγκρότηση του πρώτου Συντάγματος Πεζικού, ως στρατιωτικής Μονάδος, τον Απρίλιο του 1822.
 • Ο Ελληνικός Στρατός έχει προσφέρει σε όλα τα πεδία των μαχών του Έθνους αλλά και εν υπηρεσία στην ειρήνη 115.000 νεκρούς, αξιωματικούς, ανθυπασπιστές, υπαξιωματικούς, στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό.
 • Ο Στρατός, ο Ελληνικός Στρατός, κατέχει, ελέγχει και αμύνεται του πατρίου εδάφους.
 • Η διατήρηση του εδάφους σημαίνει διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
 • Τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κράτους και μέχρι να αποφοιτήσουν οι πρώτοι Πολιτικοί Μηχανικοί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μηχανικό του Στρατού και το προσωπικό του ήταν αυτό που κατασκεύασε ΟΛΑ τα δημόσια έργα.
 • Ο Στρατός συνεισφέρει στον καιρό της ειρήνης, εκτός της βασικής του αποστολής που αφορά την ασφάλεια και άμυνα της χώρας, σε εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων, στην προστασία του δασικού μας πλούτου, στην υγειονομική κάλυψη ακριτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος και πλήθος άλλων αποστολών.
 • Στη διάρκεια της πανδημίας, το υγειονομικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς για άλλη μία φορά υπερέβαλε εαυτούς κάνοντας στο ακέραιο το στρατιωτικό και επιστημονικό τους καθήκον.
 • Ο Στρατός από τον καιρό της ειρήνης είναι αναπτυγμένος σε όλη την ελληνική επικράτεια.
 • Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκπαίδευση του προσωπικού.
 • Δίδεται ιδιαίτερη φροντίδα στη Διοικητική Μέριμνα
 • Ενισχύεται σε προσωπικό με προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ καθώς και αύξηση των εισαγομένων στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών
 • Ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών
 • Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Στρατού αποτελεί τον πιο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος αυτού και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεώς του
 • Δεν ξεχνιούνται οι απόστρατοι και η προσφορά τους, «από τους οποίους πήραμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.
 • Ο Στρατός παραμένει σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητος για την προσφορά όπου και όποτε του ζητηθεί
 • Ο Στρατός αποτελεί την ισχυρή συνιστώσα της διακλαδικής δυνάμεως που αποτελούν οι Ε.Δ. της χώρας
 • Κύριος στόχος της ηγεσίας είναι ο εκσυγχρονισμός του Στρατού, καλλιεργώντας πάντα πνεύμα νικητή.