«Κόκκινος» συναγερµός έχει σηµάνει διεθνώς στην παιδιατρική κοινότητα και στην κοινή γνώµη µετά την καταγραφή περίπου 190 κρουσµάτων αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας, εκ των οποίων τα 114 έχουν καταγραφεί στο Ηνωµένο Βασίλειο και περίπου 40 στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (ΕΟΧ). Πολύ νωρίς διαπιστώθηκε εργαστηριακώς ότι τα καταγεγραµµένα κρούσµατα δεν έχουν προκληθεί από τους γνωστούς µας ιούς A, B, C, D και E της ηπατίτιδας.

«Οι πληροφορίες που συλλέγονται µέσω των ερευνών υποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η αύξηση στα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας ίσως συνδέεται µε λοίµωξη από αδενοϊό, αλλά εξετάζονται ακόµα ενεργά και άλλα αίτια», αναφέρει χαρακτηριστικά και πολύ προσεκτικά η νεότερη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωµένου Βασιλείου (UKHSA).

ipatitida

Όσον αφορά τα συµπτώµατα, αυτά περιλαµβάνουν σκούρα ούρα, κιτρίνισµα των µατιών και του δέρµατος (ίκτερος), αδιαθεσία, κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, εµετό, κοιλιακό άλγος, ανοιχτόχρωµα κόπρανα και πόνο στις αρθρώσεις.

Οι ειδικοί καλούν τους γονείς να προσέχουν τυχόν συµπτώµατα στα παιδιά τους, ενώ η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας συµβουλεύει πλύσιµο των χεριών και ενδελεχή αναπνευστική υγιεινή στον βήχα και στο φτάρνισµα.

∆εν υπάρχουν παιδιά µε ύποπτα συµπτώµατα αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Νέος ιός η πιθανή αιτία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και σηµαντική υπόθεση εργασίας σχετικά µε την πιθανή αιτία που προκαλεί την αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα σε παιδιά διατυπώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσµιας Παιδιατρικής Εταιρείας, οµότιµος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριµένα, δεδοµένου ότι σχεδόν στο 50% επί του συνόλου των καταγεγραµµένων κρουσµάτων δεν ανιχνεύθηκε κανένας αδενοϊός, ο κ. Κωνσταντόπουλος µας εξηγεί ότι «είναι πιθανόν η αιτία για την πρόκληση της αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών να είναι ένας νέος, καινοφανής ιός της ηπατίτιδας».

O Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίµησε ότι στην Ελλάδα δεν θα έχουµε µεγάλο αριθµό κρουσµάτων αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Κωνσταντόπουλος καλεί τους γονείς «να επικοινωνούν πάραυτα µε τον παιδίατρο µόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα υποκίτρινο χρώµα στο λευκό µέρος του µατιού του παιδιού τους και µάλιστα αυτό να διαπιστώνεται όχι στο τεχνητό, αλλά στο φυσικό φως της ηµέρας».

Την ίδια στιγµή, δηµόσια παρέµβαση για το θέµα έκανε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε, µεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Το πιο πιθανό αίτιο µέχρι στιγµής παραµένει ο αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συµπτώµατα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο. Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA, ιδιαίτερα µολυσµατικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον. ∆εν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συµπτωµατική θεραπεία. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών θα περάσει την ίωση ελαφριά».

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίµησε ότι στην Ελλάδα δεν θα έχουµε µεγάλο αριθµό κρουσµάτων αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ενώ έσπευσε να συµπληρώσει ότι αναµένεται να καταγραφούν 5-10 τέτοια βαριά περιστατικά στη χώρα µας.

«'Ολοι µας πρέπει να επιδεικνύουµε ψυχραιµία και ηπιότητα»

«Εύλογη πρόβλεψη» χαρακτηρίζει τις ως άνω εκτιµήσεις του κ. Μαγιορκίνη ο µάχιµος κλινικός παιδίατρος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανταγλής, ο οποίος εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Για όσο χρονικό διάστηµα δεν γνωρίζουµε την ακριβή αιτία που προκαλεί αυτή την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, δηλαδή για όσο ο ΠΟΥ και το ECDC κάνουν λόγο για “αγνώστου αιτιολογίας οξεία ηπατίτιδα”, όλοι µας πρέπει να επιδεικνύουµε ψυχραιµία και ηπιότητα σε αυτό το θέµα. Ούτως ή άλλως, η νόσος αναµένεται να έρθει και στην Ελλάδα και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Μαγιορκίνης».