Δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες ευθύνονται μέχρι στιγμής για μερικές δεκάδες κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να προκαλέσουν  ένα νέο πανδημικό κύμα .

Ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δύο υποπαραλλαγές της ‘Ομικρον που προκαλούν όπως είπε «μικρή ανησυχία» στη Νότια Αφρική ενώ αναφορικά με τα τυχόν πρόσθετα μέτρα στη χώρα μας, σημείωσε ότι «θα προκαλούσαν άλλα προβλήματα».

«Επαναμολυνόμαστε από τον κοροναϊό γιατί δεν υπάρχει ισόβια ανοσία. Από τον Ιανουάριο έχουν μολυνθεί 2, 5 – 3 εκατομμύρια ‘Ελληνες, άρα περνάμε σε περιβάλλον χρονιότητας όπου ανεχόμαστε τον ιό γιατί σε ποσοστό άνω του 90% δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα», δήλωσε ο Nίκος Τζανάκης, καλώντας να ανασυσταθεί η κανονικότητα και στον υγειονομικό τομέα, ώστε όπως τόνισε, «να ανασχοληθούμε με όλα τα νοσήματα και όχι μόνο με τον κοροναϊό».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέφερε ενόψει και της τουριστικής περιόδου ότι «ο πληθυσμός μας είναι κατά 90% ανοσοπροστατευμένος όχι μόνο με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού αλλά και με φυσική νόσηση, ενώ στη φαρέτρα έχουν προστεθεί και τα αντιικά για να παλέψουμε την ίωση ανοιχτά πλέον στην κοινωνία».

«Συνεπώς ανασυστήνουμε την κανονικότητα μας και παράλληλα προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ευπαθείς κυρίως σε οίκους ευγηρίας, όπως και αιματολογικές και ογκολογικές κλινικές», είπε ο καθηγητής.

Προειδοποίηση για νέο πανδημικό κύμα από δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον

Η επιστημονική κοινότητα παραμένει πάντως σε εγρήγορση, καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να μας… εκπλήσσει.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον οι οποίες εξαπλώνονται στη Νότια Αφρική και έχουν ήδη φτάσει και στις ΗΠΑ, διαφεύγουν της φυσικής ανοσίας και «έχουν το δυναμικό» να προκαλέσουν νέο κύμα λοιμώξεων.

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε νοτιοαφρικανική μελέτη ενώ αναφέρεται πως οι εμβολιασμένοι, φαίνεται πως έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας.

Τα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία προστέθηκαν τον περασμένο μήνα στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα στελέχη ανησυχίας, είναι πιθανό να ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές Υγείας στο Γιοχάνσεμπουργκ.

Το εμβόλιο προστατεύει

Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη σε διάφορα νοτιοαφρικανικά ιδρύματα, εξέτασε τα αντισώματα σε δείγματα αίματος από 39 εθελοντές που είχαν προσβληθεί από Όμικρον στα τέλη της περυσινής χρονιάς. Οι 15 ήταν εμβολιασμένοι (οι περισσότεροι με Pfizer, οι υπόλοιποι με J&J) και οι 24 ανεμβολίαστοι.

«Η εμβολιασμένη ομάδα έδειξε 5 φορές μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα […] και θα πρέπει να είναι καλύτερα προστατευμένη» γράφουν οι ερευνητές.