Διάψευση της επιεικώς αμφιλεγόμενης έκθεσης για της κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, την οποία συνέταξε η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», εμφανίζοντας την Ελλάδα να κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, αποτελεί η αντίστοιχη ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2021 (δείτε την εδώ) .

Στην επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά η μεθοδολογία και τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε, η χώρα μας βρίσκεται στο μεσαίο επίπεδο όσον αφορά το επίπεδο ελευθερίας του Τύπου, μαζί με τις Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, και Βέλγιο.

Στην πρώτη κατηγορία, με υψηλό επίπεδο ελευθερίας του Τύπου βρίσκονται οι Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Αντιθέτως, οι χώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες κάνοντας τη δουλειά τους είναι οι Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Λετονία.



Η... μαγική εικόνα που παρουσίασαν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»

Στη δική τους έκθεση οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν την Ελλάδα με τη... «Βόρεια Κύπρο» (όπως αναφέρουν τα Κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου) την οποία τοποθέτησαν 27 ολόκληρες θέσεις πιο πάνω (!).

Επίσης, όπως αναφέρουν στην Ελλάδα (108η θέση) οι δημοσιογράφοι υποτίθεται πως έχουν μικρότερη ελευθερία λόγου απ’ ότι έχουν οι δημοσιογράφοι στη Μπουρκίνα Φάσο (41η θέση για μια χώρα στην οποία έχουν συμβεί 2 πραξικοπήματα τα τελευταία 7 χρόνια...), τη Σιέρα Λεόνε (46), τη Σενεγάλη (73), την Αγκόλα (99), το Τσαντ (104). Σημειώνεται πως όλες οι παραπάνω καταλαμβάνουν σταθερά υψηλές θέσεις σε αντίστοιχες έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο για τις πιο επικίνδυνες χώρες του πλανήτη!

Τα ευτράπελα της εν λόγω έρευνας δεν σταματούν όμως στα δικά μας.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα φθάνουν στο σημείο να εμφανίζουν τη Τζαμάικα (12η θέση για χώρα που βρίσκεται στο... Top 10 των πιο επικίνδυνων του κόσμου, στην οποία ακόμα και η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα!) να έχει μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από... την Ελβετία (14), την Ισλανδία (15), τη Γερμανία (16), τον Καναδά (19), το Λουξεμβούργο (21), το Βέλγιο (23), το Ηνωμένο Βασίλειο (24), τη Γαλλία (26), την Ολλανδία (28), και ετις ΗΠΑ (42).

Τα συμπεράσματα για την «εγκυρότητα» της έκθεσης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα». αλλά και για τη σκοπιμότητά της, δικά σας...